Postoje mnogogobrojni farmaceutski lekovi koji se propisuju za reumatoidni artritis. Ako zaista deluju tako dobro, morate da se zapitate — zašto nam treba toliko? Postoje brojni prirodni lekovi za artritis koji su jednako korisni za smanjenje bola i oticanja koje izaziva artritis, posebno delujući iz korena, uklanjajući sam uzrok zapaljenja u telu.

Predstavljamo vam šest najboljih načina kako da smanjite upalu konzumirajući prirodnu hranu. Stoga, isprobajte ovih šest prirodnih lekova za artritis:

Kurkuma

Sigurno ste čuli o ovom neverovatnom začinu mnogo puta. Da li ste znali da je kurkuma antiinflamatornog dejstva? Ustanovljeno je da je kurkuma ekstrakt, delotvorniji od veoma popularnog leka za artritis koji je neuporedivo skuplji. Stoga, preporučujemo vam da svrstajte kurkumu u svoju dnevnu porciju.

Ananas

Primorski Maori imaju veoma nisku učestalost osteoartritisa verovatno zbog čestog konzumiranja ananasa. Enzim bromelain ima izvanredna anti-inflamatorna svojstva. Ananas je takođe odličan za poboljšanje zdravlja bubrega, za povećanje gustine kostiju kao i za oslobađanje tela od parazita.

Đumbir

Anti-inflamatorna priroda đumbira je poznata vekovima. Studije sugerišu da đumbir deluje inhibiranjem CO-Ks2, pro-inflamatornog enzima. Studija uključuje pacijente koji su dobijali 225 mg dva puta dnevno gde je uočeno da je smanjen bol u 63% slučaja kod pacijenata koji su dobijali djumbir sumplemente u odnosu na 50% koji su dobijali lekove sa placebo efektom.
Iako bi bilo teško konzumirati ovoliko đumbira bez uzimanja dodataka, to bi ipak bilo bolje rešenje nego korišćenje farmaceutskih lekova, od kojih mnogi imaju neželjene nuspojave.

Trešnje

Među najboljim prirodnim lekovima protiv artritisa su trešnje. Ovo ukusno voće je puno antocijanina, biljnih pigmenata koji imaju snažan antioksidans i anti-inflamatorna svojstva.
Istraživači na Medicinskom centru u Filadelfiji, otkrili su da pacijenti koji su konzumirali dve flaše soka od trešanja dnevno za 6 nedelja imali ogroman napredak u otklanjanju bola i ukočenosti. Učesnici studije su pokazali primetno smanjenje visoke osetljivosti na C-reaktivni protein (CRP), markera zapaljenja.

Seme lana, i konoplje

Namirnice koje su bogate Omega 3 masnim kiselinama su izuzetno dobre za kontrolu artritisa. Seme lana i konoplje, puna su istih esencijalnih masnih kiselina koje ne samo da poboljšavaju celokupno funkcionisanje, već podstiču aktivnost mozga i deluju kao ključni hranljivi sastojci za rast i razvoj ljudskog organizma. Omega 3 nam pomože bilo da smo mladi ili stari.

Organsko jabukovo sirće

Fermentirano jabukovo sirće napravljeno od organskih jabuka sadrži posebne enzime koji pomažu lečenje tela na različite načine. Artritis je često uzrokovan nedostatkom odgovarajućih minerala u organizmu. Jabukovo sirće sadrži kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor koji su neophodni u ublažavanju bola u zglobovima.
Takođe obnavlja telo i doprinosi pravilan pH nivo, i puno je antioksidanata kao što su beta-karoten i sirćetne kiseline koje proizvode gotovo čudotvorne efekte u ublažavanju bola izazvanim artritisom. U slučaju da ne znate, lekovita dejstva jabukovog sirćeta su gotovo beskrajna.