So uglavnom prati loš glas, jer ako govorimo o prerađenoj kuhinjskoj soli koja je lišena minerala i hranljivih materija, zloglasna reputacija je opravdana. Ali so u svom čistom obliku, kao što je himalajska ili keltska morska so, jedna je od najvažnijih hranljivih namirnica kojim biste mogli da obagatite svoje telo. So je u skladu sa našom prirodom i povećava otpornost našeg organizma.

Značaj natrijuma

Naše telo ne može da funkcioniše uz nizak nivo natrijuma. Natrijum je, na kraju krajeva, od ključne važnosti za pravilno funkcionisanje svih ćelija. Čak i nervne ćelije mozga zavise od adekvatne količine natrijuma — ako je nivo soli suviše nizak, to se može odraziti i na naše emocije.

Stručnjaci kažu da je preporučena dnevna količina soli suviše niska i da može zapravo povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nedavna studija je pokazala da suprotno popularnom verovanju, rizik od srčanog udara je povećan kada je nivo soli suviše nizak.

Osigurajte unos natrijuma sa himalajskom soli

Kako se sve više toksina odlaže u more, morska so je sve više kontaminirana. Iz tog razloga, himalajska so se smatra čistijom alternativom. Deveto-nedeljna studija, koja je 2003. sprovedena od strane istraživača na Inter-Univerzitetu u Gracu, u Austriji utvrdila je da Himalajska so dovodi do poboljšanja funkcionisanja respiratornog, cirkulatornog i nervnog sistema, vezivnog tkiva, dovodi do boljeg sna, povećane energije i koncentracije, pojačane aktivnosti mozga i svesti, značajnog gubitka težine, i do znatnog rasta kose i noktiju.

Jednostavan petominutni zdravstveni savet za povećanje nivoa soli je da rastvorite kašičicu himalajske soli u čaši vode i da to popijete svakog jutra. Kada se probudite, vaše nadbubrežne žlezde luče kortizol kako bi se balansirao krvni pritisak i spremio vaš organizam za taj dan. So rastvorena u vodi pomaže da se uravnoteži natrijum-kalijum odnos, a samim tim i krvni pritisak, tako da se nadbubrežne žlezde mogu bolje nositi sa stresom i ne podležu sagorevanju kasnije u toku dana.

Jutarnje konzumiranje rastvora himalajske soli takođe pomaže da se:

 • telo detoksikuje otklanjanjem loših bakterija,
 • ublaže grčevi u mišićima poboljšanjem hidratacije i povećanjem nivoa minerala,
 • povrati pH nivo organizma,
 • održe zdrave vene, zdrava koža, kosa i nokti,
 • uravnoteže hormoni i krvni pritisak, čime se poboljšava nivo energije i kvalitet sna,
 • poboljša varenje podsticanjem apsorpcije hrane i
 • podrže funkcije štitne i nadbubrežne žlezde.

Jedinstvena Himalajska so

Za pravljenje rastvora soli i vode, potrebno je odvojiti pet minuta za pripremu:

 • Napunite ¼ čaše sa himalajskom morskom soli.
 • Dodajte filtriranu vodu, ostavljajući do dva prsta prostora na vrhu.
 • Pokrijte sa plastičnim poklopcem i blago protresite.
 • Ostavite preko noći tako da se so potpuno rastvori.
 • Rastvor je spreman ako sledećeg jutra ostane malo soli na dnu čaše. Ako pak ne ostane, tada dodajte još malo soli sve dok se mešavina ne rastvori i dok ne ostane još malo soli na dnu čaše.
 • Dodajte jednu kašičicu himalajske soli u čašu vode i svako jutro piti na prazan stomak.

Još nekoliko saveta

Nemojte dodavati više od jedne kašičice himalajske soli u vodu, s obzirom da ima efekat detoksikacije koji može da izazove glavobolju. Poklopac ne bi smeo biti metalni, jer so pomešana sa vodom ima korozivno dejstvo na metal, te bi u protivnom hemikalije i toksini iz metala mogli dospeti u rastvor.