Imamo sve više i više dokaza koji ukazuju na to da ne možete nadmašiti pozitivne efekte koje sok od cvekle ima na srce. Daje vam više energije, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak, poboljšava unos kiseonika, i povećava izdržljivost. Novo istraživanje od strane Američkog žurnala za psihologiju, potvrđeno je da redovan unos soka od cvekle povećava izdžljivost organizma.

Poboljšajte izdžljivost sa sokom od cvekle

U ovom malom istraživanju, 14 zdravih muškaraca je pilo sok od cvekle 15 dana. Naučnici su merili krvni pritisak i rad srca kako u mirovanju, tako i pri vožnji stacionarnog bicikla, pri različitim opterećenjima. Rezultati su pokazali da je srcu trebalo manje kiseonika i da je krvni pritisak bio niži.
Sok od cvekle sadrži visoke koncentracije antioksidanasa i neorganskih nitrata koji potpomažu cirkulaciju krvi- do mozga, srca, mišića. Povećava proizvodnju molekula azot-oksida u krvnim sudovima. To dovodi do opuštanja krvnih sudova, širi ih, što dovodi do povećanog protoka kiseonika do srca i mišića i omogućava dužu izdržljivost pri opterećenju.

Snizite krvni pritisak sa sokom od cvekle

Sok od cvekle takođe ima zadivljujuć efekat na krvni pritisak. Analiza studija iz perioda 2006. – 2012. prikazuje očigledno sniženje pritiska kod 254 testirane osobe, naročito sistolni (gornji) krvni pritisak. Kada je do sniženja pritiska, sok nadmašuje svežu cveklu. Dovoljna je jedna do dve čaše soka na dan.