Američko udruženje estetike i plastične hirurgije procenjuje da više od 90% žena ima celulit, ali se usuđujemo predpostaviti da se svaka žena bori sa neželjenim jamicama u nekom trenutku svog života. Nebitno je jeste li zaobljene ili mršavice, niske ili visoke… sama činjenica da ste žensko je dovoljan razlog za celulit da vas „napadne“. Možete samo biti više podložne zahvaljujući genetici, lošoj cirkulaciji, gomilanju toksina i upala. Kada se ćelije masti uvećavaju i prodiru kroz vlaknaste slojeve tkiva dobijate slojeve švajcarskog sira na butinama stomaku i rukama.

Celulit je veliki biznis. Žene u Americi potroše godišnje oko 12 miliona dolara na skupe anti-celulit kreme. Celulit se leči, kako prirodnim tako i hirurškim putem, treba pokusati istopiti salo koje se akomuliralo u tkivu a pritom ohrabriti rast kalogena i elastina. (Kalogen i elastin su glavne komponente vezivnog tkiva; što je više kalogena manje je celulita). Pre nego potrošite još novca na kreme koje trajno redukuju pojavu celulita, hajde da pogledamo neke promene u načinu ishrane koje možete primeniti, a koje vam zaista mogu pomoći da se trajno rešite celulita.

Anti-celulit dijeta

Ako vam bolesti srca i insulinska rezistencija nisu dovoljno dobar razlog da redukujete unos soli i šećera, možda će vas celulit ubediti. Možete primenjivati ishranu sa manjim unosom masti ali ukoliko idalje jedete previše šećera podsticaćete rast ćelija masti. Višak šećera biva zarobljen u ćelijama masnoće i na taj način prouzrokuje da one otiču u celulit. Isto tako previše soli podstiče zadržavanje tečnosti koja pronalazi svoje mesto na vašem „švajcarskom siru“. Kako biste minimizirali pojavu celulita minimizirajte konzumaciju šećera na šest kašićica na dan i nemojte jesti hranu sa više od 200mg natrijuma.

Takodje možete iskoreniti celulit semenkama lana. Ove semenke održavaju nivo estrogena i podstiču stvaranje kalogena. Dodajte 2 kašike lana vašem musliju ili ovsenoj kaši svakog dana.

Otarasite se celulita vodom. Osam do deset čaša vode na dan će izbaciti toksine iz vaših ćelija masti, održaće vašu kožu hidriranom i zategnutom tako da će celulit postati manje primetan.

Koristite alge kao suplement. One sadrže ćelije hlorofila koje pokreću motore za sagorevanje masti.
Istraživanja su pokazala da suplementacijom algi možete podstaći proces mršavljenja i regulisati telesnu težinu za 5-10% i direktno uticati time na pojavu celulita. Dodajte sušene alge supi, ili začinite njima salate. Ako je suplement u formi talbete tražite je u koncentraciji od 300mg.

Anti-celulit kreme

Ukoliko tražite brzo rešenje da maskirate celulit potražite kreme koje sadrže organska jedinjenja amonifilina, on pomaže da se zarobljena mast oslobodi. Vitamin C je još jedna super zvezda poznata po svom svojstvu da podstakne bujanje kalogena. Kreme sa retinolom su efikasno rešenje u borbi protiv celulita jer se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju kalogen. Potražite 100%-nu kremu retinola sa dodatim vitaminima A, C i E.