Čuveni ruski specijalista kineziterapije, profesor dr Sergej Bubnovskij, preporučuje jednostavnu metodu za jačanje imunog sistema — tapkanje stopalima u hladnoj vodi.
Hladna voda i hladan tuš imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama, i to sa dobrim razlogom. Dok tuširanje i kupanje u toploj vodi prija, hladna voda nam pruža brojne zdravstvene koristi.
Studija sprovedena od strane nemačkih naučnika, ukazala je da ljudi koji se tuširaju hladnom vodom u trajanju od najmanje dva minuta, retko kad pate od prehlade.

U drugoj studiji, sprovedenoj u Pragu, efekat uriniranja u hladnoj vodi, proučavali su mladi sportisti. Ovi sportisti su mokrili u hladnoj vodi na temperaturi od 14 stepeni tri puta nedeljno tokom 6 nedelja. Nakon ovog perioda ispostavilo se da učesnici imaju povećan broj dve vrste belih krvnih zrnaca — monocita i limfocita, koji su odgovorni za uništenje patogena.

Hladan tuš nas čini življim i daje nam više energije, naše srce kuca brže, stoga imamo bolji protok krvi. Samo umivanje hladnom vodom, pomaže nam da se razbudimo i osvežimo. Zamislite kakav bi tek bio efekat hladne vode na celo telo.

Mnogi istraživači tvrde da hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Anketa sprovedena na Univerzitetu u Virdžiniji u SAD-u, otkrila je da hladna voda stimuliše proizvodnju norepinefrina, hormona koji je sličan adrenalinu i ima istu funkciju. Međutim, funkcija ovog hormona je zadužena za manji broj krvnih sudova i ima svojstva antidepresiva.

Metod za jačanje imuniteta:

Svake noći pre spavanja, napunite kadu hladnom vodom. Zatim uđite bosi u kadu i tapkajte stopalima po hladnoj vodi, ali samo 15 sekundi. Nakon toga izađite iz kade, obrišite noge frotirskim peškirom i obujte pamučne čarape. Vežbajte ovaj metod svake noći kako bi znatno ojačali svoj imunitet.

Ukoliko ste prehlađeni, to je samo još jedan razlog da hitno ojačate svoj imunitet. U tom slučaju ovu metodu treba primenjivati na svaka 4 sata.

Nemojte se plašiti da vam ova metoda može pogoršati vaše zdravstveno stanje, naprotiv ona vam može samo pomoći da ojačate svoj imuni sistem. Stoga možete slobodno početi da je primenjujete još danas.