Masaža je prirodna isceliteljska metoda, prirodna terapija kojom se poboljšava zdravlje i održava snaga organizma. Važi za jednu od najstarijih metoda lečenja, jer se praktikuje već pet hiljada godina. Postoji 80 sertifikovanih vrsta masaža, ali su najpopularnije relax, sportska i estetska, dok je terapijska masaža nepravedno zapostavljena.

Šta se postiže masiranjem

Masaže su veoma važne za održavanje zdravlja i kondicije, kako tela, tako i duha. One poboljšavaju elastičnog i aktivnost mišića, pomažu pravilnom držanju tela, utiču na smanjenje stresa, na opuštanje i aktiviranje dubokog disanja. Utiču na to da se relaksira muskulatura, ubrzava cirkulacija, smanjuje napetost mišića. Masaža omogućava da koža diše, da se otvaraju pore, otklanjaju izumrle ćelije. Masažom se otvaraju novi kapilari, a propustljivost kod postojećih se povećava. Masaža jača zidove creva, pomaže varenje i eliminisanje hrane. Stimuliše izlučivanje digestivnih sokova iz želuca, jetre i creva. Nežna, blaga i prijatna masaža dovodi do umirujućih i sedativnih efekata, do umanjenja nervne razdražljivosti. Pomaže kod poremećaja kao što su nesanica, napetost, glavobolje i ostala stanja izazvana stresom. Služi za prevenciju i za podizanje opšteg zdravstvenog stanja. Masaže se, u zavisnosti od vrste i potrebe, mogu raditi na celom telu, ili parcijalno, na određenim delovima tela. Kompletan efekat masiranja se postiže uz ambijentalnu muziku, miris aromatičnih sveća i odsustvo toksičnih misli. Limfna drenaža je jedan oblik terapijske masaže, koja može da se primenjuje samostalno. Ima preventivni karakter, ali se posebno koristi kod edema, za resterećenje limfnog sistema, smanjenje pritiska, oslobađanje suvišne tečnosti i ukupno čišćenje organizma.

Anticelulit masaža

Nikola Jeremić

profesionalni maser i fizioterapeut Nikola Jeremić

Celulit je deformitet koji nastaje kao posledica nagomilavanja masnoća i toksina ispod kože. Posledica je poremećaja mikrocirkulacije potkožnog tkiva, i slabljenja vezivnog tkiva. Najčešža mesta na kojima se javlja celulit su butine, listovi, sedalni region, stomak i donji deo leđa. Celulit se javlja kod žena svih konstitucija i svih starosnih doba. Jedan od načina tretiranja celulita, od koga pati 80% žena, je i masaža. O svrsishodnosti, ali i popularnosti anticelulit masaža, govori profesionalni maser i fizioterapeut, Nikola Jeremić.

– Preporučujem ovu masažu, ali smatram da žene pridaju preteranu važnost glatkoj koži. Celulit primećuju uglavnom žene, koje favorizuju fizički izgled na račun drugih vrednosti. Fizički izgled je prolazan, važno je biti zdrav i u dobroj kondiciji. Svojim klijentkinjama, ako mi to dozvole, preporučujem da neguju i duh, da rade na sebi, da poseduju lepe manire, da budu zadovoljne sobom. Nije glatka koža bez celulita jedini izvor za sreću. Preuzeli smo sa Zapada teror mladosti i mršavosti, umesto da se okrenemo sebi, da izgledamo najbolje što možemo, a ne onako kako diktiraju modni trendovi. Štetno je i ružno kada pravimo od sebe nešto što nismo, kada pokušavamo da prikrijemo zrelu lepotu koja se stiče sa godinama. Kao maser podržavam sve vrste masaža, ali ne propuštam da podsetim i na važnost umerene rekreacije, šetnje, osluškivanja potreba tela, bavljenja sobom, kao i negovanja duhovnih vrednosti.