Limun i voda su fenomenalna kombinacija. Limunada je piće koje se veoma jednostavno pravi, a može da poboljša život i opšte zdravstveno stanje.
U pitanju je veoma jednostavna rutina koja može da obezbedi ogromne pozitivne efekte. Predstavljamo vam najvažnije prednosti od konzumiranja limunade.

1. Stabilizuje pH nivo u telu

Iako mnogi misle da limun ima kiselo svojstvo , ovo voće ima alkalizirajući uticaj na organizam, što doprinosi sprečavanju patogena da prežive u sistemu.

2. Omogućava detoksikaciju organizma

Limunada može da poboljša funkcionisanje jetre, bubrega i drugih organa koji rade na principu prečišćavanja tela. Na ovaj način uklanjaju se opasni toksini iz jetre i bubrega na prirodan način i što lakše rade vaša koža će biti glatka. Limunada je puna vitamina C, moćnog antioksidanta koji može da pomogne u detoksikaciji.

3. Poboljšava imuni sistem

Imune ćelije se sastoje od različitih materija, ali više od 70% njih se sastoje od vitamina C. Naše telo koristi rezerve vitamina C veoma brzo kada smo bolesni. Održavanje dobrog nivoa vitamina C u organizmu, preporučuje se čak i kada smo potpuno zdravi.

4. Uklanja efekte prekomernog konzumiranja alkohola

Ukoliko pijete limunadu redovno možete sprečiti pojavu simptoma mamurluka. To će takođe unaprediti rad probavnog sistema. Ukoliko pijete toplu vodu sa limunom, to može ubrzati proces detoksikacije.

5. Pomaže kod mršavljenja

Limunada ubrzava metabolizam, što poboljšava i ubrzava varenje. Pored toga, može sprečiti prekomernu potrebu za hranom što je svakako dobro za bilo koju osobu koja pokušava da izgubi telesnu težinu.

6. Poboljšava rad mozga

Limunada je bogata kalijumom. Nedostatak ovog minerala u sistemu dovodi do anksioznosti, depresije i konfuzije.

7. Poboljšava dah

Limunada je odličan osveživač daha. Veoma efikasno deluje, čak i kod strastvenih pušača. Kada već spominjemo cigarete, pokušajte da prestanete sa pušenjem.

8. Poboljšava rad pluća

U slučaju da bolujete od astme, infekcija i drugih poremećaja koji utiču na pluća, limunada može pomoći. Ovaj prirodni lek se pokazao veoma efikasnim kod mnogih ljudi sa sličnim problemima. Voda sa limunom može da olakša ili potpuno ukloniti bol i simptome.

9. Vodi računa o vašem stomaku

Kao što verovatno već znate, pravilan unos vode je od ključnog značaja za rad probavnog sistema. Limunada je čak i korisna, s obzirom da limun ublažava bolove u stomaku i pomaže obradu hrane.

10. Ubrzava metabolizam

Zahvaljujući antioksidanatima koji se nalaze u limunu, redovno konzumiranje limunade može da ubrza metabolizam i da podrži u borbi protiv slobodnih radikala.

11. Sprečava razne vrste raka

Kako je ranije navedeno, limun je alkalna hrana i mnoge studije su potvrdile da alkalna sredina nije pogodna za razvoj ćelija raka.

12. Reguliše krvni pritisak

Redovno konzumiranje limunade može smanjiti visok krvni pritisak za 15%.

13. Pomaže razređenju mokraćne kiseline

Ako telo ne funkcioniše ispravno, mokraćna kiselina može da akumulira u sistemu i možete doživeti jake bolove u zglobovima, odnosno giht. Limunada pomaže pravilnom razređenju mokraćne kiseline.

14. Pomaže u borbi protiv poremećaja i infekcija respiratornog sistema

Limun ima jaka anti-inflamatorna svojstva i zahvaljujući ovim osobinama možete lako savladati infekcije i upale koje često napadaju respiratorni sistem.

15. Poboljšava i održava vaše sveukupno zdravlje

Dobro je znati da je hidratacija jedan od ključnih elemenata dobrog zdravlja. Voda sa limunom može sigurno doprineti pravilnoj hidrataciji i obezbediti neophodne hranljive materije vašem organizmu. Zato pokušajte da razvijete rutinu pravljenja sveže limunade i da ovo piće uzimate nekoliko puta dnevno.