Iako može da deluje nelogično za nekoga ko se pridržava zdravog načina života, praksa je pokazala da svakodnevno konzumiranje gline može da bude jedna od najzdravijih navika koju možete da usvojite. Posebne vrste glina su se dokazale kao veoma efikasne.

Dr Edvard F. — osnivač centra za globalno zdravlje, preporučuje visoko kvalitetan zeolit ili bentonit glinu za povećanje imuniteta, čišćenje debelog creva, podsticanje zdravih bakterija u crevima i detoksifikaciju organizma od teških metala. Osim toga, istraživanja objavljena u časopisu za molekularnu medicinu otkrila su da zeolit — fino mleveni klinoptiolit, predstavlja jedinjenje efikasno u borbi protiv raka.

Zašto brinuti zbog teških metala?

Okruženost teškim metalima je nažalost realnost u savremenom životu. Nusprodukti industrije i proizvodnje energije, zasićeni smo raznim toksinima. Nalaze se u našoj vodi za piće, hrani koju konzumiramo i vazduhu koji udišemo, teške metale je gotovo nemoguće izbeći.

Kadmijum — izuzetno toksičan metal, može se naći u mnogim zemljištima i stenama, kao i u uglju i mineralnim đubrivima. Kadmijum se koristi u baterijama, bojama, plastici i metalnim prevlakama. Dugoročno izlaganje ovom metalu, može oštetiti bubrege, pluća i kosti.

Živa — elektrane na ugalj su najveći izvor emisije žive u Sjedinjenim Državama. Jednom kada se nađu u zemljištu i vodi, mikroorganizmi pretvaraju jedinjenje u metil-živu, bioakumulativni otrov koji utiče na nervni sistem, pluća, kardiovaskularni sistem i bubrege. Efekti na mozgu uključuju probleme sa memorijom, razdražljivost, stidljivost, problem sa vidom, sluhom, kao i drhtavicu.

Aluminijum — Pronađen je u nizu proizvoda za ličnu higijenu, u antiperspirantima i u raznim ostalim kozmetičkim proizvodima, kao i u prašku za pecivo, antacidima, vodi za piće, lekovima. Izloženost aluminijumu je teško izbeći. Ovaj teški metal smatra se neurotoksinom i povezan je sa razvojem Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Olovo — Zbog sagorevanja fosilnih goriva, zajedno sa rudarstvom i proizvodnjom, olovo je sveprisutni toksin životne sredine. Izvori izlaganja uključuju vodovodne cevi u starijim kućama, boje, kontaminirano zemljište, kućnu prašinu, olovni kristal, kozmetiku, igračke, vodu za piće. U pitanju je kancerogena materija, koja može naneti velika oštećenja mozgu i bubrezima, na kraju izazivajući čak i smrt.

Kako putem jestive gline vršiti detoksikaciju tela?

Srećom, ne moramo zavisiti od milosti i nemilosti teških metala. Zeolit je posebno proslavljen kao čudo ozdravljenja za uklanjanje tvrdokornih toksičnih metala iz sistema. Kao i kod svih ostalih vrsta glina i zeolit sadrži negativno naelektrisane molekule. Međutim, zeolit je jedinstven u svojoj strukturi. Kada zeolit prolazi kroz digestivni trakt, pozitivno naelektrisani toksini (poput teških metala) bivaju privučeni molekulima zeolita. Joni se razmenjuju a molekuli su vezani zajedno, čime toksini bivaju “zarobljeni” u glinu, koja se zatim bezbedno uklanja iz tela bez rizika od reapsorpcije.

Nije tesko uvrstiti tretman detoksikacije glinom u svakodnevnu rutinu. Kašičica ili dve – pomešane sa čašom vode – je opšta preporuka za svakodnevnu i dugotrajnu upotrebu. Takođe, ne zaboravite da pijete dovoljno vode tokom celog dana.

Sigurnosni problemi

Postoje razne polemike oko gline, s obzirom da većina sadrži aluminijum, živu, olovo ili kadmijum. Međutim, praškaste gline su tipično nerastvorljive, kao i sve supstance koje mogu ostati nakon prečišćavanja i koje se čvrsto održavaju u okviru strukture molekula. Sam zeolit je mineral na bazi aluminijuma i ne postoji zabrinutost oko toksičnosti. Bilo kako bilo, uvek je mudro da se držite izvora renomiranih dobavljača koji vrše razna testiranja na čistoću i prodaju samo kvalitetne, jestive gline.