Kelj je lisnato zeleno povrće koje relativno lako raste i nalazi se u većini regiona u svetu. Može se gajiti u skoro svim klimatskim uslovima a može čak i da preživi hladnu zimu u Kanadi.

Postoji nekoliko različitih sorti kelja, neki su kovrdžavi, a neki imaju ravan list. Ukoliko ne koristite meso u ishrani kelj je pravo rešenje s obzirom da sadrži mnoge hranljive sastojke. Ne samo da je dobrog ukusa, već i zbog izuzetno visokog sadržaja vlakana može dobro da zasiti.

Kelj sadrži velike količine vitamina K, vitamin A i vitamin C, a takođe sadrži i mangan, vlakna, bakar, triptofan, kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, vitamin E, omega 3 masti, vitamin B2, protein, vitamin B1, folat, fosfor i vitamin B3! To je mnogo hranljivih materija u jednoj vrsti povrća!
Još jedna sjajna vest u vezi kelja je da je veoma koristan bilo da se konzumira sirov ili kuvan. Potrudite se da svrstate različite vrste sirovog povrća u ishranu. Tako kelj možete jesti sirov u salati.

Istraživanja takođe ukazuju da i kuvan kelj ima određene zdravstvene koristi. Kelj se pokazao značajnim u smanjenju nivoa holesterola, čak i više ako se konzumira kuvan. Bareni kelj se lakše vezuje za žučne kiseline u digestivnom traktu, a kada kelj počne da se vari, tako se i žučne kiseline počnu rastvarati, što zauzvrat smanjuje holesterol.

To nije sve. Kelj deluje anti-inflamatorno, što znači da može pomoći u borbi protiv astme, artritisa i drugih prekomernih upalnih problema. Visok nivo antioksidanata u kombinaciji sa anti-inflamatornim dejstvom pokazao se uspešnim u cilju prevencije i borbe protiv raka! Neke druge neverovatne koristi ove ukusne super namirnice su: održavanje zdravih kostiju i zuba, sprečavanje mokraćnih kamenaca, snižavanje krvnog pritiska, kao i velika pomoć u detoksikaciji tela zbog visokog sadržaja sumpora.

Ako ste već pokušali da jedete kelj i niste veliki fan njegovog ukusa, predlažemo vam da date sebi drugu šansu. Zapamtite, postoji mnogo načina da se kelj pripremi, može da se jede sirov u salati, pripremljen na pari, pečen, ili čak dehidriran kao ukusan kelj čips! Možete ga čak dodati supi ili varivu, đuveču ili testeninama — praktično bilo čemu!

Jedna stvar koju predlažemo je da kupujete organski gajen, ne samo da će obezbediti sve ove neverovatne vitamine i minerale, nego je i ukus mnogo bolji. Takođe, neorganski gajeni kelj sadrži mnogo ostataka pesticida, što ne zvuči previše ukusno, a ni zdravo.

Uključujući ovo povrće u vašu ishranu nekoliko puta nedeljno može učiniti čuda za vaše zdravlje! Budite slobodni i podelite sa nama vaš recept sa keljom koji vam se dopada u sekciji komentara.