Divlji jam (Dioscorea villosa) je vrsta tropske puzavice. Koristi se kao lek još od vremena Asteka i Maja. Kod predmenstrualnih problema, ova biljka može ublažiti bolove jer ima sedativno dejstvo.

Ne može se naći na pijaci i ne treba ga mešati sa slatkim krompirom koji većina ljudi dovodi u vezu sa ovom biljkom.

Balans ženskih hormona

Ekstrakt biljke sadrži supstancu diosgenin (DHEA) koji je veoma sličan ženskom hormonskom progesteronu i u njegovom nedostatku može se zameniti. Zato ga, neki, i preporučuju kao hormonsku terapiju kod problema vezanih za trudnoću, menopauzu, endometrije materice kao i drugih ginekoloških problema.

Drugi pak, poput čuvenog dr Vejla, smatraju da diosgenin, sam po sebi, nema hormonsku aktivnost. On iznosi svoj stav da divlji jam sadrži prekursore steroidnog hormona diosgenina, koji jeste korišćen kao materijal u prvoj kontraceptivnoj piluli, ali to ne potvrđuje njegovo hormonsko delovanje.

Kod predmenstrualnih problema, ova biljka može ublažiti bolove jer ima sedativno dejstvo.

Pozitivni efekti

Divlji jam uveliko je poznat po svom efektu širenja tkiva u ženskim grudima čime dolazi do njihovog povećanja i stezanja na prirodan način. Drugi pozitivni efekti su poboljšano raspoloženje, bubrenje usana (usled uticaja estrogena) i čišćenje kože od pega i drugih mana.

Ova lepa biljka utiče i na usporavanje starenja, jačanje imuniteta, regulisanje i sniženje krvnog pritiska, otklanja preveliki umor i blagotvorno deluje kod sprečavanja simptoma Alchajmerove bolesti…

U baštama, i u kineskoj medicini koristi se još i kineski jam (Dioscorea batatas L.).

Biljni čaj

U knjizi „Biljke za zdravlje i izlečenje“, Kati Kevile (Kathi Keville) preporučuje čaj napravljen od sledećih sastojaka:
– 1 kašičica vitex bobica
– ½ kašičice divleg jama
– lišće od fiverfjua
– cvetovi hmelja.

Priprema:
Uzmite posudu, sipajte 1/4 litra vode i stavite sve biljke unutra. Kada vodi provri, sklonite sa štednjaka i ostavite pripremljen čaj da odstoji, najmanje 20 minuta.

Ovaj ukusno pripremljen čaj može pomoći kod raznih simptoma predmenstrualnog sindroma: grčeva, mučnine, emotivnih promena.

Umesto čaja možete kupiti i tinkturu od ovih biljaka.

VAŽNO: Trudnice ne smeju uzimati preparate divljeg jama!
Pogledajte još i „Da PMS ne bude stres“