Svi smo, bar jednom u životu, bili u situaciji da doživimo neprijatnost od koje smo se, možda, uplašili kada smo videli svetlocrvenu tečnost kako curi niz lice.

Radi se o krvarenju iz nosa koje nije medicinski problem već više neprijatnost koja nije opasna po život. Često je to simptom nečeg drugog, kao što je visok krvni pritisak ili poremećaj zgrušavanja krvi. Usled prehlade ili alergije, kada se tkivo u nosu osuši ili kada mnogo kijate i često izduvavate nos, krvni sudovi neposredno ispod površne kože popucaju. Do krvarenja iz nosa može doći i ako vas neko povredi ili previše udišete topli vazduh.

Jedno je zaustaviti krvarenje, a nešto sasvim drugo lečiti uzroke. Krvarenje nastaje u pregradi nosa koja deli nosne šupljine. Ta pregrada je sastavljena od hrskavice i bogatog spleta kapilara.U donjoj prednjoj tečnosti ove pregrade nastaje većina krvarenja.

Kako zaustaviti krvarenje

1.Sedite uspravno, glavu malo nagnite napred.
2.Nozdrve pritisnite sa oba prsta tako da se pritisak usmeri ka pregradi. Dišite kroz usta.
3.Čvrsto stežite bar 15 minuta. Ponekad je potrebno stezati čak pola sata.

Kesice s ledom koje se stavljaju na čelo ili vrat nisu najefikasnije sredstvo za zaustavljanje krvarenja. Tajna je u pritisku. Pritisak mora biti usmeren direktno na krvne sudove koji krvare. Ponekad krvarenja nastaju i u nosnom korenu na koji ne možemo delovati, zato je potrebno potražiti pomoć lekara.

Suva membrana

Ako je membrana u nosu suva, unutrašnjost nosa treba namazati mineralnim uljem ili natopiti vatirani štapić glicerinom i nekoliko trenutaka ga držati u nosu. To treba učiniti dva do tri puta dnevno, naročito pre odlaska na hladan ili suv vazduh. Na taj način ćete sačuvati vlažnost membrane i sprečiti krvarenje.

Alternativna sredstva

Krvarenje iz nosa se može zaustaviti i ako ušmrkavate malo praha napravljenog od hajdučke trave. Hajdučka trava (Achillea millefolium) ima neverovatnu sposobnost da zaustavi krvarenje. Neko vreme posle zaustavljanja krvarenja nemojte izduvavati nos jer krvarenje može početi ponovo.

Možete probati i da u nos utrljate malo tečnog vitamina C. Svakako možete probati i da uzimate vitamin C kao dopunu — najmanje 1000 miligrama dva puta dnevno, jer on smanjuje krtost malih krvnih sudova.

Još jedna mogućnost je da uzmete ekstrakt borovnice (od evropske borovnice Vaccinium myrtillus), koja takođe smanjuje osetljivost malih krvnih sudova.