Začini su veoma korisni sastojci i trebali bi imati posebno mesto u vašem špajzu. Oni imaju sposobnost da pretvore zdrav, blag obrok u hranljivu eksploziju ukusa. Što je još bolje, mnogi začini sadrže u sebi mnogo antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja, te su odlični za zdravlje.

Predstavljamo vam 7 začina koje bi trebalo da uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu:

Origano

Vitamin K je teško pronaći u namirnicama, međutim, kašičica origana ima 6 mikrograma vitamina K. Takođe, origano je prepun antioksidantima. Istraživanja su pokazala da eterično ulje origana može zapravo efikasno da štiti od stomačnog gripa.

Cimet

Verovali ili ne, ovaj začin može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi. Za one koji su u pred-dijabetesu, dobro je poznato da smanjuje nivo glukoze u krvi i može biti izuzetno koristan u upravljanju insulinom. Istraživanja su pokazala da konzumiranje pola kašičice dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa i srčane bolesti u roku od samo 6 nedelja.

Ruzmarin

Meso koje se kuva na visokim temperaturama može da proizvede slobodne radikale koji su veoma štetni. Neverovatno, marinirano meso u smesi koja sadrži ruzmarin ima potencijal da smanji formiranje slobodnih radikala čak i do 84 %. I ne samo to, već aromatično dejstvo ruzmarina može pojačati sva vaša čula.

Oraščić

Muskatni oraščić ima jaka antibakterijska svojstva. Takođe ima mnogo antiinflamatornih jedinjenja koja imaju potencijal u sprečavanju razvoja tumora i u smanjenju rizika od nekih vrsta raka.

Kari u prahu

Postoje različite mešavine začina za kari prah, ali je osnovni sastojak kurkuma. Kurkuma je čudo od začina – izuzetno antiinflamatorno. U stvari, njegovo moćno anti-inflamatorno sredstvo – kurkumin, je 50 puta jače od vitamina C. Studije su takođe pokazale da kurkumin ima potencijal da usporava rast pojedinih ćelija karcinoma dojke. Plus, kari je kao zabava za vaše nepce.

Kim

Da li imate manjak gvožđa? Kašika semenki kima obezbeđuje 22 % vašeg RDA! To je takođe odličan dodatak zapečenom pasulju ili prilikom pravljenja taco začina kod kuće. Sameljite sveže semenke kima da bi ste se osećali snažnije.

Aleva paprika

Kapsaicin može ubrzati metabolizam i pomaže u sagorevanju suvišnih kalorija. Toplota može uticati da jedete manje i smanjuje potrebu za masnom i slanom hranom. Stoga, aleva paprika pomaže u održavanju zdrave telesne težine i regulisanju apetita. Posuti malo aleve paprike po avokadu za ukusan i zdrav ručak!

Začinite svoj život! Učiniće vam obroke ukusnijim i poboljšati vaše zdravlje. Samo zapamtite, najbolje je kupiti cele začine i samleti ih sveže pre upotrebe. Na ovaj način, oni sadrže najviši nivo antioksidanata i najkorisniji su. Takođe proverite datum kako biste bili sigurni da su sveži.