Naše telo ima ogromne mogućnosti za samoisceljenje, ali potpuno isceljenje zavisi isključivo od pojedinca, naših mentalnih stanja i sredine u kojoj živimo. Proces lečenja možemo poboljšati koristeći raznorazne tehnike za um i telo, ali ne smemo zaboraviti na ono osnovno. Sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći u potpunom izlečenju.

1. Uzimajte vitamine

Bez obzira koliko dobro jedemo, potrebni su nam i dodaci. Nabavite visoko kvalitetne, organske, whole-food vitamine i uzimajte ih svakodnevno. Budite oprezni jer uzimanje vitamina B suviše kasno, može izazvati nemir.

2. Detaljno se raspitajte o magnezijumu

Iako se u našem društvu mnogo govori o kalcijumu, ne sme se zanemariti niznačaj magnezijuma. Potrebne su nam velike količine minerala. Magnezijum pomaže kod glavobolja, menstrualnih bolova, nesanice,ima umirujuće dejstvo na nervni sistem, pomaže kod upala i bolova u mišićimai konstipacije. Doprinosi dobrom raspoloženju i takodje, veoma je dobar za PMS.

3. Izbacite bezalkoholna slatka pića

Konzumiranje zaslađenih sokova,nema nikakve koristi za naše zdravlje. Bilo da pri zaslađivanju proizvođači koriste visoko — fruktozni kukuruzni sirup ili veštačke zaslađivače kao što su sukraloza ili aspartam — oni su štetni za naše zdravlje i mogu prekinuti stvaranje leptina u mozgu, što doprinosi većoj gojaznosti. Zaslađivači nas drže podalje od uzimanja zdravih napitka kao što je voda.Takodje sadrže mnogo fosfora i mogu prevariti naš mozak u mišljenju da dobijamo nešto što je hranljivo, jer je u pitanju slatko.

Fosfor se brže apsorbuje od kalcijuma. Time se mogu izvući minerali iz naših kostiju, što doprinosi nastanku osteoporoze. Stoga, izbegavajte flaširane gazirane i iz tetrapaka zaslađene sokove. Ukoliko baš ne možete da odolite, nabavite sokovnik, uzmite sveže voćei pravite ih sami od prirodnih i sirovih sastojaka, isplatiće vam se na duge staze i telo će vam biti zahvalno.

4. Izbacite veštačke zaslađivače

U kakvim god pakovanjima da se nalaze, ove stvari sigurno nisu zdrava hrana. Mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema, s obzirom da nakon njihove konzumacije dolazi do formiranja hlora i formaldehida u našem organizmu. Mnogi ih koriste u ishrani, ali veliki problem je u tome što mogu da zaustave stvaranje leptin hemikalije u mozgu koja nam pomaže da osetimo kada smo siti. Oni zapravo deluju na nas, tako da jedemo više i time dobijamo veću težinu. Stoga, koristite prirodne zaslađivače poput stevije, meda i agave. Bitna je umerenost. Čak je i sam šećer bolji od veštačkih zaslađivača.

5. Pažljivo sagledajte deklaraciju proizvoda

Postoje zakoni o zaštiti potrošača i pravilnici o deklarisanju i označavanju proizvoda koji obavezuju proizvođače o tome šta i kako moraju napisati na ambalaži svog proizvoda. Međutim isto tako postoje i propusti koje iskorišćavaju mnoge kompanije. Preporučljivo je da svako izbegava genetski modifikovane GMO proizvode, mada proizvodjači hrane nisu dužni da etikiraju GMO proizvode kao takve. Bezbedno je jesti organsku hranu ali sve ostalo može biti GMO a da nismo togani svesni. Posebno izbegavajte obradjen i pakovani kukuruz kao i soju.To su dve, najčešće genetski modifikovane namernice.

Još jedna stvar, proizvođači hrane su retko kada u obavezi da napominju na njihovim etiketama da li proizvod sadrži monosodijum glutamat. Prozvodjači moraju da obeleže MSG samo ukoliko je zastupljen nerastvoren (99.9% čist). Dakle, ukoliko se MSG pominje na etiketi tada sigurno znate da postoji veliki procenat toga u proizvodu. Monosodijum glutamat se može kriti pod drugim nazivima, kao što su “aroma”, “začini” ili “ostaci”. Mnogi ljudi imaju neželjene reakcije na MSG, koje uključuju simptome kao što su problemi sa disanjem, glavobolje, ubrzan rad srca, nesanica i grčevi u nogama. Saznajte pod kojim se sve to nazivima krije MSG i izbegavajte proizvode sa tim oznakama koje se nalaze na njihovim etiketama.

6. Vežbajte

Znamo koliko je vežbanje korisno i veoma dobro za naše telo, um i duh. Ali, efekti su mnogo veći ukoliko radimo nešto što zaista volimo i ukoliko to radimo sa voljom. Ako nas neko tera na aktivnosti koje nam nisu baš omiljene ili ukoliko radimo neke vežbe usled osećaja krivice imaćemo manje koristi. Stoga, slušajte svoje telo. Da biste vežbali ne morate odlaziti u teretanu ili preforsirati sebe u zahtevnim joga asanama. Pronadjite se u nečemu, što će vam najviše odgovarati za vežbanje. Možete vežbati i kod kuće ili ići na ples, na plivanje, trčati, skakati na trapezu…

7. Proverite vaš način razmišljanja

Procenjuje se da dnevno imamo oko 60.000 misli i da je od toga 50.000 negativno. Ponekad nismo ni svesni kolika je moć naših misli, stoga često i ne primećujemo razliku između onoga što upravo razmišljamo i onoga šta zapravo doživljavamo. Pri tome mi možemo lako da postavimo sebe u stresno stanje sa svakom negativnom misli.
Kada smo neraspoloženi, tužni, pod stresom, sa negativnim emocijama i što više negativno razmišljamo, to više formiramo nove predispozicije da mislimo negativno. Jednom kada misao uđe u um, teško je zaustaviti razmišljanje. To je razlog zašto mnogi vole afirmacije. Promenite svoje misli u pozitivne, prisećajući se dobrih stvari.

8. Ne budite strogi prema sebi

Mnogi postaju zaneseni svojim novim načinom ishrane, planovima vežbanja i fitnes idejama. Želja za zdravim stilom života je pohvalna ali kada tome pristupimo radikalno i neumereno, rezultati nikada ne mogu biti dobri, naprotiv može doći do kontraefekta, što povlači za sobom neuspeh. Postavite sebi realne ciljeve i ne budite previše strogi prema sebi u pokušaju da ih ostvarite.
Ponavljajući sebi stvari kao što su “Nikad neću uzeti ponovo čokoladu” je ozbiljna izjava koje bi mogli da se držiteneko vreme a onda, kada uzmete parče, to dovodi do sopstvenog prezira. Primenite “pravilo 80-20″: uradite najbolje što možete u 80% vremena i dajte sebi pauzu od preostalih 20%. Možda želite da imate slobodan dan za predah ili zaista želite ono malo parče torte iz frižidera, ili možda ste na putu a sve što možete usput kupiti je brza hrana. Moramo biti realni, strpljivi i postepeno koračati sigurnim putem, jer jedino tako možemo realizovati naše želje i ostvariti uspeh na duge staze. Poštujte sebe.

9. Zaronite ispod površine i detaljnije razmotrite uzrok vašeg problema

Teško je priznati, ali ponekad, dok smo bolesni ili dok se nalazimo u negativnoj situaciji, drugi nam više pažnje posvećuju i saosećaju se sa nama. Ponekad, ne shvatamo da mi sami takvo stanje možemo da prouzrokujemo putem naše podsvesti. Prethodno iskazano ne znači da mi želimo da izazovemo našu bolest namerno ili da nužno sebe držimo podalje od potpunog ozdravljenja. Ali ponekad postoji ta tzv. “sekundarna dobit” od našeg boravljenja u negativnom stanju.

Caroline Myss to naziva “emocionalnom valutom”. Ukoliko smo tretirani sa ljubaznošću i posebnom pažnjom dok smo bolesni, mi nesvesno želimo da ostanemo u tom stanju duže. Ako imate problema u lečenju, razmislite da li je ovo doprinoseći faktor.

10. Počnite da delujete

Poslednji savet za potpuno izlečenje je da preduzmete prvi korak i da počnete da delujete u pravcu ostvarenja svog cilja. Nikada se ništa neće promeniti, ukoliko ne pokušate. Učinite prvi korak ka zdravijem načinu života. Budite hrabri, istrajni i širokih svatanja. I budite svoji. Uverite se da koračate napred ka svom cilju sa zdravim, pozitivnim mislima, strpljenjem, velikom željom i voljom za potpunim ostvarenjem.