Lajmska bolest je najčešća zarazna bolest u SAD-u, koja se prenosi krpeljom. Često se prenosi na ljude koji provode vreme u prirodi, na travnatim površinama, u šumskim područjima. Prenosioci mogu biti i kućni ljubimci-psi.

Borrelia burgdorferi bakterija uzrokuje lajmsku bolest i artritis, manifestujući se u mnoštvu simptoma u rasponu od reumatoidnog artritisa do fibromialgije, sindroma hroničnog umora, neuroloških komplikacija, Bell-ove paralize, meningitisa, srčanih problema i bolesti pluća. Ukoliko se ne leči, ova bolest može naneti velike štete organizmu, pri čemu dolazi do razvoja autoimune bolesti. Iako se Lajmska bolest može utvrditi analizom uzorka krvi, tradicionalna dijagnoza obično polazi od konstelacije simptoma koji su prisutni kod pacijenta.
Antibiotska terapija je konvencionalni način lečenja, kojim se često prividno suzbijaju simptomi, što godinama kasnije može dovesti do problematičnih oboljenja u širokom opsegu.
Pred vama je kratak pregled najefikasnih alternativnih lekova poznatih za sprečavanje i lečenje lajmske bolesti.

Prevencija

Ukoliko imate psa i živite u području koje je podložno krpeljima, s početka sezone koristite dijatomejsku zemlju za vaše dvorište. Žbunje zaprašite mešavinom prirodnog piretrina, belog luka i sredstva za pranje sudova.

Ove supstance uništavaju krpelje i time smanjuju šanse da budete inficirani od strane zaraženog krpelja u sopstvenom dvorištu. Koristite koloidno srebro tri do pet dana pre nego što počnete da provodite vreme napolju, tokom sezone krpelja. Koloidno srebro je antimikrobsko sredstvo i ubija širok spektar bakterija, delujući kao prirodni antibiotik. Homeopatske nosode, napravljene od B. burgdorferi bakterije, mogu sprečiti početak lajmske bolesti nakon ujeda a mogu se koristiti i kao pomoć u lečenju u kasnijim fazama ove bolesti.

Rano izlaganje

Ukoliko vas ujede krpelj, počnite odmah sa korišćenjem koloidnog srebra. Pored toga, drugi prirodni antibiotici kao što su Pau d’arco čaj, beli luk i ekstrakt ehinacee mogu sprečiti početak infekcije. Homeopatski lek Ledum tretira ubodne rane od ujeda otrovnih insekata. Ovaj lek bi trebalo uzeti odmah nakon ujeda, zajedno sa koloidnim srebrom.
Ukoliko su već prisutni simptomi nalik gripu, u ranim fazama lajmske bolesti, homeopatski lek Gelsemium bi mogao da pomogne. Ovaj lek ublažava groznicu, glavobolju, bolove u telu, ukočenost u vratu, bolove u mišićima, malaksalost, umor, osećaj težine…

Neurološki simptomi

U roku od par nedelja do nekoliko meseci, lajmska bolest se može ispoljiti u vidu neuroloških simptoma kao što su Bell-ova paraliza, meningitis, paraliza udova i loša motorika. Može doći do srčanih problema, kao i problema sa disanjem.
Homeopatski lekovi koji mogu pomoći u lečenju neuroloških simptoma su Kaustikum (Causticum), Telurijum (Tellurium) i Sepija (Sepia). Pored toga, biljka Cordyseps jača izdržljivost, povećava energiju, redukuje malaksalost, smanjuje umor i poboljšava funkciju pluća olakšavajući disanje.
Razna neurološka stanja mogu dovesti do ozbiljnih bolesti, kao što su Multipla skleroza (MS), Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) i Parkinsonova bolest, koje se mogu se razviti u kasnijim fazama Lajmske bolesti.

Pokazalo se da je peruanska lekovita biljka Samento (Mačija kandža), veoma efikasna za lečenje neuroloških poremećaja. Samento ispravlja imunu disfunkciju, blokira delovanje pojedinih neurotoksina i ima antimikrobsko dejstvo na Borrelia burgdorferi spirohete.

Lajmska bolest i artritis

Najčešći simptomi lajmske bolesti su reumatoidni artritis, mišićnoskeletno oboljenje i druge artritis bolesti koje mogu potrajati godinama.
Homeopatski Rhus toxicodendron je glavni lek, naročito u dugogodišnjim slučajevima kada antibiotici ne mogu da pomognu.

Artritis ili fibromialgija je oboljenje, gde se bol češće javlja na levoj strani i pri prvom pokretu, dok se umanjuje pri kontinuiranom kretanju. Ukočenost i osetljivost se mogu ublažiti toplim oblogama.

Drugi homeopatski lekovi koji mogu da olakšaju lajmsku bolest i artritis su Kalmia latifolia, Pulsatilla, Lachesis, Lycopodium, Ruta graveolens i Phosphorus.
Ukoliko imate lajmsku bolest ili artritis nemojte se lečiti na sopstvenu odgovornost. Obratite se lekaru prirodne medicine ili centru integrativne medicine.