Čini se da je redovan i umeren, ne preterano aktivan seksualni život, uslov za zdravu prostatu, a time i dobar put za lakše snalaženje muškaraca u period života koji nosi neminovne promene starenja.

U periodi između 40. i 55. godina života, kod muškaraca dolazi do promena u životnim funkcijama koje nose hormonske, fizičke, psihološke, interpersonalne, socijalne, seksualne i duhovne aspekte. Iz ovih činjenica proističe i značaj prostate u životu muškaraca.

Poreklo naziva

Prostata je žlezda koja spada u muške polne organe. Naziv prostata dolazi od grčke reči „prohistani“, što znači „koji stoji ispred.“ Kod muškarca se nalazi odmah ispod mokraćne bešike i obično je veličine oraha. Iz nje se luči tečnost koja omogućava pokretljivost spermatozoida. Sve dok ova žlezda funkcioniše kako treba, ona ne pravi nikakve probleme. Međutim, kada ona popusti, ili nepravilno radi, može dovesti do mnogih zdravstevnih problema.

Uvećana prostata

Ovo stanje zove se benigna (dobroćudna) hipetrofija prostate, i ne zahteva lečenje, ako je ne prate tegobe. U slučaju da prostata natekne toliko da pritiska mokraćnu cev koja prolazi kroz nju, ometaće protok mokraće. To može dovesti do čestog mokrenja i danju i noću, a samo mokrenje postaje sve sporije i slabije. Može se dogoditi da se ne izbaci više od nekoliko kapi, a uprkos tome postojaće inkontinencija (nemogućnost da se kontroliše, tj. zadrži mokraća).

Prostatitis

Upala prostate naziva se prostatitis. Može biti posledica infekcije, obično polno prenosive, ili se može pojaviti posle napornog vežbanja (na primer, džoginga) s punom bešikom, zatim, razdraženosti, prevelike ili premale polne aktivnosti, tumora… Simptomi su: osećanje težine iza mošnica i bol u krstima i trbuhu. Može postojati i bol prilikom mokrenja. Mokraća može biti mutna, zakrvavljena, sa zadahom na ribu, a može se javiti i temperatura.

Kako prepoznati

Simptomi koji ukazuju na oboljenje prostate su:
• Mlaz mokraće je slabiji i mokrenje zahteva određeni napor.
• Osećaj da se ne može potpuno isprazniti bešika, ni kada se iz bešike izbaci sva mokraća.
• Mokraća izlazi i kada je završeno mokrenje, naročito uz fizički napor ili tokom kašljanja.
• Sve češći osećaj da su creva puna.

Masaža prostate

Slovenački lekar, Frank Hurdle, u svom jedinstvenom priručniku „seoske medicine“, opisuje konkretno, na koji način treba masirati prostatu, kako bi se stimulisao krvotok i smanjila mogućnost upala. Prvo, u apoteci se kupi nekoliko naprstaka od gume. Zatim se uzme jedan od njih, stavi na kažiprst, lagano gurne prst u analni otvor, dubine oko četiri santimetra, i polako masira otečena prostata. Sve mora biti lagano. Previše snažan pritisak izazvao bi još veću bol i nadražaj prostate. Masaža se može izvoditi svakog dana, ili svakog drugog dana, sve dok žlezda ponovo ne dobije normalan oblik. Da bi se postupak olakšao, analni otvor se može namazati vazelinom.

U slučaju da je do upale već došlo, a to znači da je semena tečnost zaražena i ima je previše, doktor Hurdle preporučuje rektalno ispiranje vrućom vodom sa antibioticima koji uništavaju bakterije. To se radi na sledeći način: kraj cevčice za ispiranje gurne se oko četiri santimetra u analni otvor i pusti da voda lagano ulazi i zlazi. Cilj postupka nije zagrevanje, već prodiranje tople vode do predela prostate koji se otvara prema zadnjem zidu analnog otvora. Sve mora biti umereno, bez preterivanja, da ne dođe do kontra efekta u vidu većeg bola prostate.

Prevencija i lečenje

Da bi se predupredila oboljenja prostate, treba smanjiti uzimanje mlečnih proizvoda i rafinisanih ugljenih hidrata i uvesti u ishranu sledeće:
• Namirnice bogate cinkom (školjke, korenasto povrće i bundevino seme).
• Sir od soje – tofu, na primer. Soja sadrži izoflavone, materije koje vas mogu zaštiti od oboljenja prostate.
• Namirnice koje sadrže beta karoten, flavonoide, vitamin C i E, magnezijum, vlakna i esencijalne masne kiseline.
• Sočivo, koštuničavo voće i kukuruz šećerac. Oni sadrže glutaminsku kiselinu, aminokiselinu koja utiče na smanjenje uvećane prostate.
• Manje kofeinskih napitaka.
• Povremeno, uzimati preporučenu dozu leka pripremljenog od lekovitog bilja: polena raži, palmeta ili Pygeum africanuum.
• Jednu kašiku dnevno lanenog ulja (sadži esencijalne masne kiseline).

U procesu lečenja oboljenja prostate danas se praktikuje i sve je popularnija, hidroterapija. Najjednostavnije uputstvo za ovu terapiju je – sedite naizmenično u toploj i hladnoj vodi, svakih dan-dva kako biste podstakli krvotok u prostati.

Vežbanje joge

Pokušajte sa vežbom joge koja jača pokretljivost prostate i okolnih područja, a može i da ublaži upalu.

Prvi korak: Lezite na lađa, ruke pružite niz telo. Podignite kolena i primaknite stopala zadnjice.
Drugi korak: Sastavite tabane ili, ako vam je to teško, postavite ih tako da se dodiruju unutrašnje ivice tabana. Opustite kolena i pustite da se spuštaju prema podu, svako na svoju stranu. Ostanite u tom položaju oko pet minuta. Svakodnevnim vežbanjem pokrenuće se krvotok u karlici i pomoći prostati.

Važno je znati i ovo — redovna ejakulacija zdrava je za prostatu. Čini se da je, upravo, redovan i umeren, ne preterano aktivan seksualni život, uslov za zdravu prostatu, a time i dobar put za lakše snalaženje muškaraca u period života koji nosi neminovne promene starenja.