Prolećni umor pokazuje da naš sistem regeneracije ne radi dobro i da je status organizma poremećen… ili je jetra zasićena, ili loše dišemo, ili loše spavamo, hronično smo umorni, imamo svrab po telu, grčeve u listovima u toku noći, stalno smo gladni ili žedni…

Najizrazitije promene dešavaju se sa buđenjem prirode u proleće… one elektromagnetne i gravitacione, zatim, sastav vazduha, aerosola u vazduhu, mnogi hormoni rasta, mirisi, cvrkuti ptica, insekti… sve to utiču na nas. Umesto da koristimo ovu nadolazeću energiju mi, najčešće, osećamo neke negativne posledice, naše telo reaguje. Međutim, kada bismo pravilno disali, kvalitetno spavali, poštovali intervale uzimanja hrane („saobraćaj“ protoka hrane) kroz organizam, nagle klimatske promene i buđenje prirode ne bi se negativno odrazilo na naše telo.

Prolećni umor

Šta se dešava u našem organizmu? Sistemi za upravljanje energijom, pre svega, tiroida (štitna žlezda) i obe nadbubrežne žlezde ne mogu da se snađu jer je status organizma poremećen… ili je jetra zasićena, ili loše dišemo, ili loše spavamo, hronično smo umorni, imamo svrab po telu, grčeve u listovima u toku noći, stalno smo gladni ili žedni…
Prolećni umor pokazuje da naš sistem regeneracije ne radi. Energetske žlezde pokušavaju da prerade ono što prethodni, niži nivoi nisu uspeli. Međutim, to je veoma skupa energija -organizam ima uskladištenu energiju koju ne može da aktivira onda kada mu je neophodna. Zato on pribegava ,,prevarama“, lakšim energetskim oblicima (stalno konzumiranje slatkiša bez izuzetka, ili i slanih grickalica), što ga dopunski uvodi u još veću energetsku krizu.
Prolećnu detoksikaciju treba shvatiti, pre svega, kao prilagođavanje organizma novim vremenskim, gravitacionim i drugim promenama, shodno funkcijama koje naš sistem obavlja. Zato je potrebno poštovati pravila i vremenske intervale konzumiranja hrane.

5 pravila dobre ishrane

1. Uzimajte hranu koja sama u sebi sadrži tečnost

Povrće u svim oblicima, sveže, termički prerađeno ili fermentisano bez sirćeta.

2. Žvaćite dobro hranu.

Kada žvaćemo hranu, ona se u ustima vlaži pljuvačkom i tako dobija 70 posto vode bez pijenja tečnosti. Ako u želucu nedostaje tečnosti, zdrav organizam je povlači iz svojih depoa, ne naleva se tečnošću. U slučaju da ne može to da odradi, znajte da je u krizi zato što ste pojeli više dehidrirane hrane, ili hrane sa pojačivačima ukusa, arome i slično… Za vreme obroka možemo konzumirati minimalno vode i to u malim gutljajima do jedne čaše.

3. Ne koristite previše svežeg povrća, pogotovo, kupusnjača i lukovica koji imaju sumpor, ako imate izrazite gasove i nadimanje.

Mnogi od nas nemaju mogućnost prerade sumpornih jedinjenja iz kupusnjača i lukovice, zato imaju neugodne gasove. Zato tu vrstu hrane treba izbegavati. Nemojte više jesti od tri češnja svežeg belog luka, jer on kao biocid može negativno delovati na biohemiju jetre.

4. Pravite pauzu posle obroka u trajanju od dva do tri sata, u zavisnosti od karaktera hrane i obima obroka.

Čaj, kafu, voće i eventualno, nešto slatko, konzumirajte dva do tri sata posle obroka ili pola sata do sat vremena pre obroka.

5. Nemojte spavati posle obroka. To je bitnije od vrste hrane koju ste jeli.

Ako ste zimogrožljivi ili imate stalno hladne noge, znajte da energetika vašeg organizma nije dobra. Najčešće debelo crevo ne radi pravilno jer ne prerađuje hranu kako treba u želucu i tankom crevu, ili je pak, hrana takvog sastava da onemogućava energizaciju. Često je u organizmu narušeno više funkcija istovremeno.

Program Intenzivne detoksikacije

Šta mi radimo u takvoj situaciji? Pokušavamo jednim pristupom, ili promenom vrste hrane, ili promenom količine njenog unosa da rešimo problem. Privremeno nam je bolje jer smo samo zaobišli problem. Suština je – rešiti problem. Simbolično, ja kažem: „Ne treba zaobilaziti saobraćajnice zato što ne rade, treba ih osposobiti da rade“. Zato sam razvio integrisani sistem poznat kao „Intenzivni program detoksikacije i oporavka organizma“. Ovaj sistem, pored sredstava za čišćenje, gline koja se pije, ulja koje se bućka u ustima sa ekstraktom bilja, paste za zube na bazi gline, podrazumeva i korišćenje jasno definisanog doručka na bazi šargarepe, krastavca, probiotičkog jogurta, odgovarajuće mešavine začina, vitamina C, uljanog ekstrakta za detoksikaciju i semenskih kultura…

Međutim, to nije dovoljno, potrebno je iz ishrane izbaciti ili znatno korigovati hranu koja ometa pristup jetri ili je isuviše energetski zahtevna. To su: mleko i mlečni proizvodi, konditorski proizvodi (testenine, slatkiši, slane grickalice bez izuzetka), svi prženi ili termički tretirani proizvodi višim masnim kiselinama, pogotovu, palminim uljem, zatim, sve vrste hleba, sirće… Ovakvom promenom načina ishrane omogućavamo veoma brz oporavak želuca, dvanaestopalačnog i tankog creva i kvalitetan ulazak hrane u jetru.

Kupanje u „plodovoj vodici“


Uz poštovanje tradicionalnih vrednosti podneblja i prirodnih resursa, a posebno znanja o lekovitim svojstvima gline, nastala je terapija harmonije i blaženstva — „balkanoterapija“. Tvorac ove jedinstvene metode detoksikacije i oporavka organizma je prof.dr Staniša Stojiljković iz Niša, šef katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, Univerziteta u Nišu i akademik SKANU.

„Ključna reč terapije je — samoozdravljenje. Niko osim nas samih nije odgovoran za naše zdravlje. Mi smo ti koji moramo pratiti svoje potrebe i uskladiti ih sa uslovima životne sredine“, poručuje profesor Staniša.


Ručak i večera treba da budu slični nekom posnom jelu, bez mnogo ugljenih hidrata. Uopšteno, preporuka je da se uzimaju što jednostavniji obroci, bez pikantnih kombinacija. Takođe, treba voditi računa o zapremini obroka – on ne sme biti veća od jedan i po litar. U protivnom, dijafragma neće obavljati vitalnu energetsku funkciju stimulacije venskog sistema.

Kako sve regije jetre ne rade ravnomerno već se potkad javlja, takozvani, kolateralni obilazni krvotok, potrebno je jetru u toku noći mazati glinom, a telo dva do tri puta nedeljno potapati u, takozvanoj, „plodovoj vodici“. Radi se o rastvoru emulzije gline sa ekstraktima bilja, morske soli, sode bikarbone i aromatične soli sa dodatkom magnezijuma. Time se omogućava sto puta intenzivnija razmena u našoj limfi i krvnim sudovima.

Potapanje dovodi do energizacije i detoksikacije tela i dinamizacije svih biofluida. Nakon toga, telu omogućavamo veoma kvalitetan i biohemijski funkcionalan san koji je najbolji oblik detoksikacionog postupka koga organizam treba svakodnevno da obavlja.

Pogledajte još i „Preosetljiva jetra“