Homeopatiju mogu koristiti, u svakodnevnom životu, svi ljudi, čak i početnici u tome.

U tom slučaju, njima je najlakše da krenu od prve pomoći. Od lakših povreda mogu lečiti ugrize i ubode, opekotine i slično. Lekarima treba prepustiti jaka krvarenja, prelome, potres mozga i ostale jake povrede. Ipak, homeopatskim lekovima može se i u ovom slučaju ubrzati oporavak.

Npr. nakon što je polomljena kost nameštena, možete dati lek koji ubrzava zarastanje kosti, posle udarca u glavu dati lek koji će pomoći za šok, povredu glave i potres mozga, i slično.

Takođe, možete lečiti i lakše akutne bolesti a ne samo prvu pomoć. Stručnu pomoć potražite za teže akutne bolesti (npr.upale pluća) kao i onih koje su se odužile i pretvorile u subakutni oblik.

Za lečenje hroničnih bolesti zatražite pomoć lekara, homeopata ili drugih profesionalnih terapeuta.

Kod određenih problema sa periodičnim pojavljivanjem simptoma (npr.peludna kijavica, ponavljajuće migrene), možete samostalno odrediti homeopatski lek ako homeopata nije dostupan, u trenutku kada se pojave simptomi.

Klasična homeopatija

Ako se lečite klasičnom homeopatijom, kod svih tegoba prvo konsultujte svog homeopatu, jer u tom slučaju imate konstitucijski lek koji „leči osobu, a ne bolest“ te nije potrebno samostalno, na ruku, uzimati neki drugi lek.

Kod akutnih bolesti, često je bolje da ostavimo organizmu da se sam izbori sa akutnom bolešću nego da uzimamo neki lek. Pogotovo ako konstitucijski lek dobro deluje, vi se osećate odlično, puni ste energije i novog elana u životu. Trenutna akutna tegoba je samo način „čišćenja“ organizma. Može se brzo izlečiti ponavljenjem konstitucijskog leka koji će brzo izlečiti većinu akutnih bolesti.