Faktori koji izazivaju migrene mogu biti različiti: alergije, hormonalne fluktuacije, stres, nasleđe. Veoma su neprijatne i često danima sprečavaju ljude da normalno funkcionišu, dok lekare dovode do očajanja jer njihovi prepisani lekovi ne deluju.

Kada su migrene u pitanju, dr Vejl daje sledeće preporuke:

Prvo: Izbacite kafu, i onu bez kofeina. Kada se kofein izbaci iz upotrebe, kafa postaje lek. Popijte jednu ili dve šoljice jake kafe kod prvih znakova napada, a onda lezite u zamračenoj sobi.

Drugo: Izbacite iz ishrane: crno vino (ponekad i belo), čokoladu, sireve jakog ukusa, fermentisanu hranu (soja sos i meso, sardine).

Treće: Uzmite biljku fivertfju ( Tanacetum parthenium ), iz porodice hrizantema koja sadrži neophodne aktivne elemente, partenolide. Sažvaćite nekoliko listova dnevno ili možete kupiti ekstrakt u apoteci. Jedna ili dve tablete ili kapsule smanjiće učestalost migrena kod većine ljudi. Biljku možete koristiti neograničeno.

Četvrto: Kurs biofidbek treninga biće od velike pomoći jer ćete naučiti kako da povećate temperaturu svojih šaka da biste mogli zaustaviti glavobolju na samom početku napada.

Peto: Povremeno koristite prepisane medikamente. Probajte sa ergotaminom da uklonite napad migrene. On je jak konstriktor arterija i mora se uzeti kod prvih znakova migrene da bi bilo efekta.

Šesto: Ne mojte koristiti ništa na bazi steroida jer potencijalna opasnost može biti
veća od koristi.

Pozitivan stav prema svojim migrenama može biti od velike koristi. Promenite način razmišljanja — nije tako loše imati migrene! Možda je to način da odustanete od rutinskih aktivnosti, da povedete više računa o sebi i dozvolite stresu da nestane.

Migrene su kao neka vrsta električne oluje u mozgu — nasilne i destruktivne — ali na kraju dovode do mirnijeg, jasnijeg stanja. Ako ih prihvatite na nov način, možda će se i ređe javljati.