Indija u Beogradu

Izložba „SARI – Magija indijskog tkanja” Rte Kapur Čišti Nešivena haljina

Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa indijskim Savetom za Kulturnu Saradnju ( ICCR ) iz Nju Delhija, organizator je postavke izložbe „SARI – Magija indijskog tkanja“ g-đe Rte Kapur Čišti ( Rta Kapur Chishti ), koja je otvorena za posetioce od 25. novembra do 25. decembra 2014. u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izložbu je otvorila Njena ekselencija Narinder Čauhan, ambasador Indije u Beogradu. Sastoji se od 36 sarija i odaje počast umetničkom radu i veštini nebrojenih indijskih prelja i tkača, prikazanih kroz sarije. Eksponati, specijalno izrađeni za ovu izložbu, potiču iz samo sedam indijskih saveznih država, i reprezentuju sever, jug, istok i zapad zemlje. Oni predstavljaju odraz kako tradicionalnog, tako i savremenog dizajna, koji naglašava raznovrsnost prirodnih materijala i tehnika izrade, razvoj estetike, kao i priču o bojama.

Koncept sarija – nešivene haljine koja pada oko tela u gracioznim, lelujavim naborima – star je najmanje hiljadu godina. Sari nastavlja da pleni maštu indijskih žena koje ga nose u svakodnevnom životu, kao i u svečanim prilikama. Ovaj odevni predmet, sačinjen od tkanine protkane šarama, i neprošiven šivaćom iglom, elegantan je i prikladan kako u estetskom smislu, tako i za podneblje u kojem se nosi.

« of 2 »