Prateći Loaru, divlju i neukroćenu, ukrašenu peščanim ostrvcima i obalama prepunim rastinja, moguće je obići nekoliko impozantnih zamaka, starih nekoliko vekova. Svaki od njih ima svoju priču, svoj osobeni šarm koji odoleva vekovima, ali kojima ne mogu da odole radoznale oči modernih turista.

Renesansni biseri

Dvorac Ise

Dvorac Ise

Zamak Lanže je, u XV veku, izgradio Luj XI. Tada je imao funkciju utvrđenja, o čemu svedoči pokretni most, šanac i stražarske kule. Danas se dvorac nalazi usred šetališta, niza prodavnica i u blizini lokalne pijace, što deluje pomalo nestvarno. Simbol srednjovekovnog zamka iz bajke je Ise, čijoj autentičnosti nedostaje samo hrabri vitez i dama u nevolji koju bi spasio. Ovaj zamak je poznat po tome što je inspirisao pisca Šarla Peroa da napiše bajku „Uspavana lepotica“. Prosto oduzima dah svojim kulama i načinom na koji se, zbog belog kamena od koga je izgrađen, ocrtava na smaragdnoj boji šume u pozadini.

Dvorac Vilandri je dragulj regije, okružen čuvenim nepreglednim vrtovima, kojima duguje svoj jedinstveni šarm, kao i slavu. Vrtovi, sa rastinjem koje pravi zanimljive geometrijske mozaike, primer su neprevaziđenog botaničkog umeća, ali i simbolike zbog onoga što su predstavljali i na šta asociraju različiti oblici živih ograda.

Dvorac Šenonso

Dvorac Šenonso

Do dvorca Šenonso se dolazi alejom dugom nekoliko stotina metara. Ovo atraktivno zdanje koje se ogleda u reci Šer poznato je još i kao „Dvorac šest dama“. Sagrađen je početkom XVI veka i predstavlja renesansni biser, okružen predivnim vrtovima i šumom.

Zamak Loša je značajan po tome što je predstavljao nekadašnju rezidenciju francuskih kraljeva. Nalazi se na brdu, u okviru jednog od, nekada, najlepših utvrđenih gradova Francuske.

Zamak Ševerni je u privatnom vlasništvu jedne plemićke porodice. Odlikuju ga harmonične proporcije i besprekorna elegancija, a može da se pohvali jedinstvom stila i ukusa, kao i impresivnim nameštajem iz epoha Luja XIII i XIV.

Dvorac Bloa se nalazi usred grada, na blagom uzvišenju i odlikuje se gotskim, renesansnim i klasicističkim elementima, što je posledica činjenice da ga je gradilo više vlasnika. Najpoznatiji element ovog dvorca je spiralno stepenište izgrađeno u osmougaonoj kuli, koja je izbočena prema velikom popločanom dvorištu.

Na terase dvorca Amboaza se nalazi kapela „St. Hubert“ gde počiva Leonardo da Vinči. Nedaleko od dvorca nalazi se Klo Lis, kuća u kojoj je pomenuti umetnik proveo poslednje tri godine svog života.

Raskošna zdanja

Najveći i najpoznatiji dvorac u dolini Loare je Šambora, sa mnoštvom dimnjaka, stepeništa i kamina, masivnim kulama sa šiljatim vrhovima, 440 soba, kao i hektarima parkova. Između ostalog, dvorac je poznat po tome što su u njemu izvođene neke od Molijerovih komedija, na primer „Građanin plemić“ i to 1670. godine.

Svi dvorci poseduju jedinstvenu, veličanstvenu lepotu, neopisivo su raskošni i izazivaju veoma snažne, nesvakidašnje i nezaboravne utiske.