Poezija je najstarija vrsta književnosti, kojoj pripadaju čak i delovi Biblije, epovi i himne Vavilona i Mesopotamije, kao i radovi starogrčkog pesnika Homera, čija dela Ilijada i Odiseja važe za najstarije spomenike helenske književnosti. Uprkos tome što je proza atraktivnija, popularnija i više čitana, poezija živi i traje duže, zato što je bliža istini, bliža životu, bliža suštini.

U carstvu lepih reci

Čini se da su ljudi zaboravili koliko je poezija u stanju da daruje, da iznedri, da nagradi. Poezija se nepravedno našla na marginama javnog interesovanja, ustupajući mesto formama koje to ne zaslužuju.
Jedan čovek je, preko društvenih mreža, uspeo da postavi poeziju na mesto koje joj pripada, a to je centralno. Darko Balaš, pesnik iz Osijeka, neumorni i plodni poeta, vraća poeziji davno izgubljeni zamah, davno zaboravljenu lepotu. Na radost više hiljada ljubitelja pisane reči, Darko Balaš neumorno objavljuje stihove prepune nadahnuća, stihove kojima promoviše ljubav, čežnju, romantiku, baš koliko i patnju, ranjivost, slabost.

Darko Balaš

Darko Balaš

Ljubav je Balaševa neiscrpna tema, ali on piše i o životu, ne odričući se svojih nemira, svojih vrtložnih emotivnih senzacija. Kada čitate njegove stihove, imate utisak kao da možete da ih udahnete, da imaju neki svoj život, izvan granica virtuelnog. Toliko su ubedljive, jer niču sa tla suštastvenog obilja. Po njegovom carstvu lepih izraza pleše svetlost, što im daje dodatni, vizuelni identitet. Žene se, pri čitanju Balaševe poezije, osećaju kao boginje, ustoličene na pijedestalu muških srca.

Svaki stih je oda ženi, ali i prožimanju koje ona ostvaruje sa muškarcem. Naslovi njegovih najnovijih pesama su „Poema o sudbini“, „Stari ljubavnici“, „Prošapući mi ime“, „Ptica slomljenih krila“, „Čarobni krug“.

Putevima života

„Korak po korak, lagano, život poput staze teče. Krene u jutro, buja u danu, zastane u kasno veče. Jedino ljubav, tminu tera kad sumrak se spusti, jedino ona od svjetla je vodič kroz krajolik pusti„ — stihovi su iz pesme „Putevima života.“ Uprkos tome što stvara tek nekoliko godina, Darko Balaš je postigao punu pesničku zrelost, ali nam neprekidno stavlja do znanja da je njegovo inspirativno vrelo neiscrpno, da ćemo se iz njega napajati sve veličanstvenijim stihovima, ovenčanim uzdasima njegovih čitalaca.

Pogledajte još i „Od danas sam samo pisac“