3 – 28. septembar 2015.
Svečano otvaranje izložbe: četvrtak, 3. septembar u 19:00, MPU
Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, kustos Odseka za savremenu primenjenu umetnost MPU
Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Početkom septembra u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, otvorena je izložba priznatog grafičkog dizajnera i vizuelnog umetnika, Slavimira Stojanovića pod nazivom „Complicate Simply“ (Komplikovano jednostavno). Svojom retrospektivnom izložbom, na kojoj se prikazuje više od 500 radova, Stojanović obeležava trideset godina vizuelnih komunikacija sa svojim mnogobrojnim poštovaocima. Na izložbi su prikazani umetnikovi crteži, stripovi, plakati, logotipovi, omoti ploča, i mnoštvo drugih radova, ovenčanih domaćim i međunarodnim nagradama.

Grafički satiričar

Slavimir Stojanović je rođen u Beogradu, 1969. godine. Veoma rano je počeo da se bavi ilustracijama, da crta karikature i stripove. Studirao je grafičke komunikacije na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, ali se kasnije obrazovno nadograđivao u inostranstvu, u eminentnim umetničkim školama. Prepoznatljiv je po tome što, na jednostavan način, prezentira složena dizajnerska rešenja. Uspeva da, uz upotrebu minimalnih vizuelnih sredstava, dočarava veoma kompleksne ideje. Kroz zabavan i naizgled jednostavan način, svojim poštovaocima upućuje višeslojne poruke. Otuda se opredelio za kreativnu maksimu, „Complicate Simply“. Njegova dizajnerska rešenja se smatraju za originalna zbog toga što u sebi sadrže dozu ironije, autoironije, kao i paradoksa. Stojanović, na taj način, gradi vizuelni smislao za humor i promoviše grafičku satiru. Tema koja ga najviše inspiriše je uticaj masovnih komunikacija na pojedinca, kao i njegovo shvatanje života u savremenom svetu.

Tvorac vizuelnog evergrina

Slavimir Stojanović je multitalentovani umetnik, čiji su radovi deo kolekcija nekoliko značajnih evropskih muzeja. Njegovi projekti su dobili više od 300 domaćih i međunarodnih nagrada. Smatra se za jednog od najuticajnih grafičkih dizajnera sveta. Izložba, „Complicate Simply“, koja je osim izloženih radova obogaćena i sa više od sto kratkih animiranih filmova, biće otvorena do kraja septembra.