Na dvadesetak kilometara udaljenosti od Pariza nalazi se Versaj, mesto poznato po impozantnom dvorcu, nekadašnjem domu ekscentričnog kralja Francuske, Luja XIV. Svojom nezamislivom lepotom, veličinom i obiljem umetničkih formi, dvorac u Versaju sa pravom zauzima visoko rangirano mesto na turističkoj mapi Francuske, pa i čitavog sveta.

Versajski dvorac - dom kralja sunca

Versajski dvorac – dom Kralja Sunca

Dom Kralja Sunca

Sve do 1682. godine Versaj je bio nepoznato selo, u kome se kao jedino značajno zdanje vodio paviljon za lov, koji je sagradio Luj XIII, tadašnji kralj Francuske. Upravo će na tom mestu njegov naslednik, Luj XIV, poznat kao Kralj Sunca, izgraditi spomenik svoje slave, Versajski dvorac. Eskcentrični kralj, poznat po svojoj suverenoj vladavini, angažovao je u to vreme čuvene arhitekte i pejzažiste kako bi izgradio dramatično raskošan dvorac iz koga će, punih pedeset godina, prikazivati Francuskoj, pa i čitavom svetu, razmere svoje moći. Za Luja XIV Versajski dvorac nije predstavljao samo krov nad glavom, već i simboličan krov nad carstvom, nad samim vremenom. Apsolutistički kralj je promišljeno i svesno koristio to što se dvorac nalazio na uzvišenju da, uz pomoć ogromnog birokratskog aparata, nadzire svoje podanike.

Versajski dvorac

Versajski dvorac

Raskoš koja oduzima dah

U unutrašnjosti dvorca sve vrvi neopisivom i razmetljivom raskoši, sve blista i presijava se i prosto oduzima dah posetiocu. Za mnoštvo salona, spavaćih soba, predvorja i intimnih prostorija ni sati nisu dovoljno da bi se sagledali svi dekorativni detalji, da bi se proučila sva umetnička remek-dela. Najupečatljivija prostorija je Dvorana ogledala, koja je dobila ime po velikim ogledalima, postavljenim preko puta svakog prozora. Ta dvorana, ukrašena freskama koje veličaju pobede francuske kraljevine, služila je kao kraljeva dvorana za prijeme i, naravno, bila je povezana sa njegovim apartmanima.

Kako je nastao pojam „francuski vrt“

Velelepna palata je definitivno predstavljala ponos Kralja Sunca, ali to ništa manje nije bio ni park u njenom okruženju. Impozantni park, koji zauzima površinu od nekoliko desetina hektara, delo je arhitekte baštovana Le Notra, velikog stručnjaka koji je primerom Versaja nametnuo svetu urbanistički pojam „francuski vrt“. Oblikovano i brižljivo odnegovano rastinje koje pravi geometrijske mozaike, znalački smišljene vodene površine, bezbrojne fontane sa vodoskocima, zrakasti putevi koji uokviruju pjezaž, umetnički kipovi i figure od belog kamena, sve se to savršeno uklapa sa dvorcem i dodatno potencira njegovu lepotu.

Versajski dvorac

Versajski dvorac

Svedočanstvo jedne epohe

Versajski dvorac izaziva istinsko divljenje i predstavlja prelepi dokaz trajnosti dela ljudskih ruku, prikaz jednog vremena, kao i nesumnjivu ilustraciju moći onih koji su ga gradili. Nekadašnju najluksuzniju kraljevsku palatu u Evropi, Versajski dvorac, godišnje poseti više od tri miliona turista. Na hiljade ljudi se svakoga dana nađe na istom mestu, i svi ostanu podjednako zadivljeni lepotom Versajskog dvorca, kao i njegovih nepreglednih, besprekorno uređenih vrtova.