Ako biste tražili voće koje je neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog ukusa, a pritom i zdravo pa čak i lekovito, onda je to nesumnjivo — carica jagoda!

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Zanimljivo je spomenuti da su jagode jedino voće čije semenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvan. Ovo bobičasto voće prepuno je iznenađenja. Verovali ili ne, među brojnim vrstama jagoda, postoje čak i žute, koje se smatarju posebnim specijalitetom, i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni.

Lekoviti čaj

Još u antičkoj grčkoj bila su poznata lekovita svojstva jagode. Za lečenje se može koristiti koren i lišće jagode. Čaj od lišća jagode vekovima se upotrebljava kao lek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripa i prehlade te u lečenju kostobolje. Čaj od lista jagode možete napraviti tako što 2 pune čajne kašičice suvih listova jagode prelijete sa 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procedite čaj. Čaj pijte 3 puta dnevno po jednu šoljicu posle jela. Taj čaj možete koristiti i za grgljanje.

Protiv glavobolje

Pošto poseduje svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite porciju svežih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate. Može poslužiti i pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova, zahvaljujući protivupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima. Osim toga, jagode su odlično sredstvo protiv opekotina. A kada su vitamini u pitanju, sadrže obilje C vitamina, zatim A vitamin, vlakna, gvožđe i folnu kiselinu koja je, između ostalog, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Čišćenje organizma

Ako želite da pročistite organizam, uveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi sveži, odmorni i puni energije za predstojeći dan. Najbolje ih je jesti sveže, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smeju ih jesti i dijabetičari.
Zbog svog lekovitog dejstva, pomažu i kod: oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želudačnih bolesti, kod artritisa i reume, u lečenju anemije, kod bubrežnih kamenaca, kod povećanog holesterola i krvnog pritiska.