Nekada su je smatrali delikatesom pa se nalazila samo na trpezi bogataša. Danas je dostupna svima.

Špargla, lat. „asparagus“ je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana i jedna je od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Cenjena je kao delikates već više od 2000 godina, raširena je po mnogim kontinentima jer ima puno podvrsta: neke se koriste više za prehranu, druge samo za lečenje — poput Asparagus racemosus, znane kao Shatavari, koja se već hiljadama godina koristi u Ayurvedi.

Bez kalorija

Ima bogatu nutritivnu vrednost — sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, gvožđe, bakar, vlakna, mangan, kalijum, kolin, cink, magnezijum i selen. Uz svoj bogat nutritivni profil, špargla je siromašna kalorijama. 100 g sadrži tek 20 kalorija — što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Jača srce i kosti

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, špargla ima snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno deluje kod bolesti srca i krvnih sudova. Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina iz grupe B, koji kontrolišu nivo homocisteina. Jedan je od najbogatijih izvora rutina — flavonoida koji smanjuje holesterol i krvni pritisak i jača krvne sudove. Jedna porcija sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina – proteina koji jača kosti. Vitamin K sprečava nakupljanje kalcijuma u tkivima koje može dovesti do arteroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Antistresna terapija

Uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom koji je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za celokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških ćelija i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma. Moćan je i kao diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta. Zbog bogatstva folne kiseline odlična su hrana za trudnice.
Važno je napomenuti da ćete, nekoliko sati nakon konzumacije špargla, primetiti promenu mirisa mokraće. Nadamo se da to neće biti razlog zbog koga ćete odustati od konzumiranje ove lekovite biljke.
Toplo preporučujemo branje divljih špargli kao odličnu antistresnu terapiju.