Kristali privlače kako pozitivnu, tako i negativnu energiju stvari koje ih okružuju, posebno ako su u direktnom kontaktu sa njima. Iz tog razloga, veoma je bitno da redovno čistite kristale kako bi ih oslobodili svih loših energija.

Kristali su izloženi zemaljskim energijama, uključujući magnetna i električna energetska polja. Apsorbuju energiju iz okoline. Postoji više načina na koje oni mogu da apsorbuju, uključujući munje, zagađenje, prirodne katastrofe, pozicioniranje planeta, i od drugih ljudi.

Kristali privlače kako pozitivnu tako i negativnu energiju. U svakodnevnom životu, ne samo da se oslobađamo energije, nego je i apsorbujemo direktno od kristala. Ako kristal sadrži puno negativne energije, i mi ćemo je apsorbovati.

Iz tog razloga, kristale moramo čistiti kako bi ih oslobodili svih nečistoća i loših energija koje su apsorbovali iz okruženja.

Vreme za čišćenje

Tokom čišćenja energije vašeg kristala, budite sigurni da je fizički čist. Primera radi, ako ste bolesni možete spavati cele nedelje i piti lekova koliko hoćete, ali dok se ne okupate i ne očistite od sve te negativne energije, vi ćete se i dalje osećati bolesnim.

Čišćenje unutrašnjosti kristala

Sunce i mesec — ostavite vaše kristale na mesto gde mogu biti u potpunosti izloženi sunčevim zracima i ostavite ih tamo 24 sata. Iako nije moćan kao sunce, osim kada je pun, mesec takođe prečišćava vaše kristale.

Zemlja — imate mogućnost da ih zakopate. Ukoliko ste vi ili vaši kristali posebno vezani za zemlju, ovo može biti najbolje rešenje za vas!

Jednostavno ih zavite u malo tkanine (što prirodnije tkanine to bolje) i pronađite neko lepo mesto gde zemljište nije narušeno pesticidima, odnosno đubrivom.

Tekuća voda — Ako imate pristup čistom potoku ili reci, postavite ih u vodu na bezbednom mestu gde ne mogu biti odneseni i neka čist protok vode teče nad njima nekoliko sati. Nakon što prođe neko vreme, prikupite ih i neka se osuše na vazduhu i suncu.

Pirinač — Ako živite u urbanom gradu sa ograničenim prostorom i sa puno smoga, ovo može biti odlična opcija za vas. Jednostavno ostavite kristale da odstoje u pirinču preko noći. Pirinač apsorbuje negativnu energiju i može se ponovo koristiti za buduće kristalno čišćenje.

Žalfija — Tehnika koja nije baš omiljena, s obzirom da kristal postaje prljav, međutim neki ljudi vole da primenjuju ovaj način čišćenja. Uvežite i zapalite kraj žalfije vatrom. Ugasite plamen i ostavite neka kadulja dimi. Kružite žalfijom oko kristala kako bi bili obuhvaćeni dimom a potom pospite malo pepela žalfije nad kristalima.

Ako ste upravo kupili kristal, prvo što treba da uradite je da ga odmah očistite i tek onda da ga koristite. Kristali se vezuju za njihove vlasnike. Ne želite da pokupite negativnu energiju koja je ostala od prethodnog vlasnika.

Isto tako, koliko god da ste ubeđeni da možete pomoći, ne delite svoje kristale prijateljima. Kristali formiraju veoma ličnu privrženost svom vlasniku i rezultat podele može biti manje nego što je poželjno i za vas i za vašeg prijatelja.

Neka vaš kristal i vaša duša ostane čista!