Nauka je ustanovila da čovekovom mozgu postoji ključ koji vodi do viših nivoa svesti, a takođe to je upravo ono što čini da se osećate ispunjeno i srećno u životu.

Tim švedskih istraživača je ustanovio da je prisustvo receptora koji regulišu nivo serotonina u mozgu takođe i u korelaciji sa čovekovom sposobnošću za transcedencijom, sposobnošću shvatanja fenomena koji se ne može objektivno objasniti. Naučnici su duži niz godina sumnjali da serotonin ima uticaja na duhovnost. Oni su utvrdili da droga ima sposobnost da izmeni nivo serotonina, kao što npr. LSD može izazvati mistična iskustva. Ako se ovaj neurotransmiter oslobodi u velikim količinama u organizmu, pojedinac će dostići viši stepen svesti. Ogroman osećaj radosti i sreće tada počinje da preovladava.

LSD spada u najsnažnije i najmoćnije supstance koje čovek poznaje. LSD je veoma jaka droga koja može da uništi onoga ko je unese. Zašto su oni koji su upoznati sa tim spremni konzumirati ga i znajući za ovu činjenicu.

Švajcarski naučnik Albert Hofman je 1938.godine, sintetizovao LSD dok je istraživao derivat lizerginske kiseline, od gljiva koje rastu na raži. Pri re-sintezi LSD-a, slučajno je apsorbovao malu količinu istog kroz njegove ruke. Doživeo je nešto nepoznato, nešto jako. To su bili jaki efekti LSD-a.

Šta se zapravo dešava kada se konzumira LSD?

Kada se uzme, LSD deluje na određene receptore u telu i vezuje se sa njima. Osećaj je sličan zadovoljstvu i ekstaza nadire kroz biće. Ali kakve veze LSD ima sa serotoninom? Pa, specifični receptori su niko drugi do samog receptora serotonina. 5HT tip 2 receptora su receptori gde se celokupan serotonin vezuje. Ispravni peptid koji bi trebalo da se veže je sam serotonin. Moć serotonina peptida je toliko velika da ni sam LSD nije dorastao tome.

Ali uz to iskustvo može se postići osećaj bezuslovne ljubavi. Serotonin za razliku od drugih peptida ima moć da se drži iznad ljudskog uma i tela. Sastavljen od triptofana aminokiseline, serotonin peptid je snažan pokretač raspoloženja. U pitanju je moćan antidepresiv i anti-anksiozni peptid. Na fizičkom nivou ima neverovatna svojstva protiv starenja. Eliminiše slobodne radikale koje ubrzavaju proces starenja. Nizak nivo peptida može rezultirati poremećaju ishrane i gojaznosti.

Serotonin ili 5-hidroksitriptamin je monoaminski neurotransmiter za koji se prvobitno verovalo da se proizvodi samo u mozgu. Međutim, kako istraživanja na ovu temu napreduju, utvrđeno je da se 95% ukupnog serotonina u ljudskom telu proizvodi u crevima, u enterohromafinoliskim ćelijama. Ostatak serotonina se sintetiše u serotonergičnim neuronima centralnog nervnog sistema. Mozak ne može da zavisi od snabdevanja serotonina iz spoljnih izvora tj creva, jer serotonin, nije u stanju da prelazi krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak od spoljnih upada. Dakle, mozak mora da se snabdeva neurotransmiterom iznutra.

Serotonin doprinosi osećaju blagostanja i stoga, često se naziva i „hormonom sreće”. Bakterije u crevima pomažu u proizvodnji ovog neurotransmitera. Izaziva osećaj ljubavi svakog pojedinca i takođe je aktivno uključen u sprečavanju depresije i regulisanju spavanja, apetita i telesne temperature. Međutim njegov uticaj nije ograničen samo na stomak.

Istraživanja su otkrila da je serotonin snažan akcelerator koji je ključan za sazrevanje mozga. Ima izuzetno jak uticaj na neurone u mozgu, koji su odgovorni za raspoloženje, seksualne želje i funkcionisanje, apetit, memoriju, učenje i socijalno ponašanje. Nedostatak peptida može dovesti do autizma i Daunovog sindroma.

Kada se serotonin proizvodi u uravnoteženoj količini, duhovnost preovladava. Serotonin je hormon i neurotransmiter koji izaziva osećaj duhovnog blaženstva i blagostanja.