Lemurija

Kontinent Lemurija, iako je dokazano da ne postoji teorijom o tektonskim pločama i postojanjem drugih kontinenata koji su vidljivi na dnu okeana, živi u snovima ljudi. Severnoamerički Indijanci su navodno potomci Lemurijanaca, kao i neka plemena u Turskoj, Aboridžini kao i populacija Madaskara. Veruje se da se nalazio ili u Indijskom okeanu ili Pacifiku, a prema Heleni Petrovnoj Blavatski, Lemurijanci su treća osnovna rasa što ih čini veoma drevnim, a jedini stariji od njih su Večni i Hiperborejanci, od kojih nema potomaka u sadašnjosti. Ono što je interesantno, prema madam Blavatski, peta osnovna rasa, Arijevci, koji imaju potomke, su stari milion godina.

Lemurija, prema tradicionalnoj teozofiji je nastala pre 34 miliona godina, i bili su tamnoputa, miroljubiva, jednostavna rasa koja je živela u skladu sa prirodom i životinjama. Pošto je njihov kontinent počeo da tone usled mnogih erupcija vulkana, lemurijanci su se raselili. Kolonizovali su istočnu Indoneziju, južnu Indiju i Afriku. Dokazi, iako ne postoje dokazi na dnu Indijskog i Pacifičkog okeana, se mogu naći u nalazima zoologa Filipa Latlija Sklatera i njegovih nalaza da je fauna Madagaskara slična ne samo afričkoj, već i indijskoj. Sklater je zaključio da je postojao kopneni prijelaz, izgubljeni kontinent Lemurija, koji je dobio ime po lemurima, endemskoj vrsti Madagaskara.

Postoje mnoge druge teorije o Lemuriji, uključujući da su oni postali Arijevci i da su izumeli sanskrit, ili da su Maori sa Novog Zelanda stigli sa ostrva koje tone, kao i legende Uskršnjih ostrva o kontinentu Hiva koji je nestao u talasima. Lemurija ili Mu je navodno bio i dom zmajeva. Neke teorije (ekscentrične madam Blavatski) tvrde da su Lemurijanci bili džinovi i da su polagali jaja, pre nego što su evoluirali da rađaju žive mlade kao sisari.

O Lemuriji se često priča sa nostalgijom. Da li je to možda bio Eden? Mesto koje je potonulo u talasima, i poslednji pogled koji smo imali na našu primitivnu ali srdačnu prirodu? Da li je Lemurija potonula zbog naših grehova, kao što tvrdi Blavatski, ili je bila samo deo spirale istorije, civilizacija koja je nestala kao i mnoge od tad, u pokušajima da uradimo stvari kako treba?

Atlantida

Četvrta rasa, pre Arijevaca, ali posle Lemurijanaca su bili Atlantiđani, koji su se izdigli i izrodili Tolteke i Mongole, raširili se na Afriku, Amerike i Evropu kakvu znamo danas. Atlantiđani, u odnosu na Lemurijance su bili tehnološki napredniji i skoro pa božanstva — lepi, inteligentni i ambiciozni. Obožavali su Sunce i brzo razvijali tehnologiju, kao i mi danas. Postoje neke veze između Atlantiđana i vanzemaljaca, neke teorije govore da su došli sa neba. Atlantida u istoriji je nastala u umovima antičkih Grka (poznata kao ostrvo Atlasa) i u njoj postoje zapisi u Platonovoj
Alegoriji koji govore o superiornij civilizaciji koja je prevazišla njegov koncept idealne države i koja je napala Atinu. Atina, za razliku od ostalih nacija, je uspela da se odupre napadu i nedugo nakon toga, Atlantida je upala u nemilost bogova i potopljena je na dno Atlanskog okeana. Atlantida je povezana i sa Posejdonom, koji je navodno njen vladar, i čak su i drevni Egipćani pisali o njoj.
„Tehnologija je dar od Boga. Posle života, verovatno je najveći Božiji dar. Ona je majka civilizacija, umetnosti i nauke.“ — Friman Dajson.

Možda propast Atlantide moze biti pripisana vezi samog kontinenta i Majanske mitologije kao i mašti evropskih istražitelja i pisaca poput ser Tomasa Mura koji su doveli do publikacije knjiga poput „Utopia“. Međutim, veruje se da su razlozi zbog kojih se upire prstom da je Atlantida postojala usled rasizma stranaca prema domorodcima — oni nisu mogli da tako veličanstvene strukture i da imaju tako kulturno bogatu prošlost, mora da postoji neka druga rasa, i tu počinju da se mešaju priče i da se zamagljuje razlika između istine i laži.

Edgar Kajse, koji je pristupio Akaša zapisima u transu je rekao da se njihova kolektivna svest ispoljava kroz mnoge adolescente na zapadnoj obali severne Amerike. Ponovo kao i u slučaju Lemurije, mnogi veruju da Atlantida nije postojala usled nedostatka dokaza na dnu okeana, ali drugi veruju da je moguće da se kontinent izgubi usled premeštanja tektonskih ploča. Prema madam Blavatski, pad Atlantide se dogodio zato što su Atlantiđani počeli da se igraju Boga — njihova tehnologija je prevazišla njihovu povezanost sa dušom, stvarali su himere ljudi i životinja, i bavili su se genetskim modifikovanjem i kloniranjem. Ovo zvuči veoma slično onome što se dešava danas. Pošto su bili upozoreni telepatski da će kontinent potonuti, mnogi su napustili Atlantidu, i zaplovili pre 9564. p.n.e. kada je usled zemljotresa potonula.

Da li je Atlantida jednostavno delić mašte Platona, inspirisan nacionalističkim ponosom na voljenu Atinu ili postoje delići istine u ovim drevnim mitovima? Idemo li ka istoj sudbini? Ili ćemo nastaviti, evoluirati i napredovati u beskraj, tražeći odgovore na nova pitanja, ali se ipak vraćati na mutno dno okeana.