Zvuči baš kao iz filmova naučne fantastike, London sada ima prvu podzemnu farmu na kojoj se uzgajaju biljke postavljenu u starom bunkeru iz drugog svetskog rata. Farma je nazvana „Growing Underground“ (rastemo pod zemljom) i planira se trgovina sa lancima „Covent Garden“ restorana u bliskoj budućnosti.

Ova farma u suterenu je kreacija preduzetnika sa zapadnog kraja zemlje Richard Ballarda i Steven Dringa. Njih dvojica su ušli u partnerstvo sa kuvarom, nosiocem Michelin zvezda u kulinarstvu, Michel Rouxom kako bi započeli farmu unutar tunela ispod severne linije u Claphamu.

Tuneli su u drugom svetskom ratu izgrađeni kao skloništa od bombi za Londonsko stanovništvo. Mogli su da prihvate oko 8000 ljudi za vreme vazdušnih napada. Jedan od tih tunela je sad farma od 2,5 hektara.

Komercijalno snabdevanje za lokane prodavnice uskoro počinje

Podzemni bunker je obnovljen kako bi obezbedio adekvatan sistem rasvete. Richard Ballard i Steven Dring su sada u završnoj fazi pripreme pre nego započnu komercijalno snabdevanje lokanih radnji.

„Naša prva isporuka će biti isporučena na površinu u narednih par nedelja“, rekao je koosnivač Richar Ballard. „Nakon 18 meseci istraživanja, razvoja, postavljanja rasada na korak smo da započnemo isporuku marketima.“

Prva faza njihovog uzgoja uključuje celer, grapak, paštrnak, crveni amarant, senf, korijander i neke varijante rotkvica. Sve je uzgojeno u postoljima koja se zagrevaju konopljom.

Michel Roux

Michel Roux

„Radujemo se kreiranju prvog jela koristeci namirnice iz prvog podzemnog urbanog vrta, koji se nalazi manje od 2 milje vazdušnom linijom od samog srca Londona“, rekao je Michel Roux. „Fantastično je biti uključen u ovako ambiciozan projekat, za koji imamo jednako ambiciozne planove uzgoja“, nastavio je on.

Sofisticirano navodjnjavanje i sistem rasvete zahtevaju malu potrošnju energije

Urbano baštovanstvo koristi specijalno dizajnirane sisteme ventilacije u kristalno čistom prostoru. Napredno navodnjavanje i rasveta osmišljeni su tako da dozvole biljkama da rastu a pritom koriste minimalnu potrošnju energije.

Jedan od ključnih razloga za stvaranje podzeme bašte je sadnja, žetva i isporuka sveže namirnice koja ima minimalnu zagađenost okruženja. Marketi koji se bave prodajom svežih namernica su obezbedili resurse za ovaj podzemni projekat.

Ralizaciju ovog projekta pomogao je lokani start-up program

Kako kaže gradonačelnik Londona Boris Johnson: „Ovo je divan primer dinamičnog start-upa koji pomaže Londonu da postane pionir u inovacijama u biznisu „zelenih“. Zadivljujuća je činjenica da će ovaj brilijantni koncept obezbediti hiljade radnih mesta i poboljšati londonsku ekonomiju „zelenog“ tržišta za skoro 30 miliona funti godišnje. Želim podzemnom baštovanstvu svaki uspeh.“

Gradonačelnik Londona je podržao ovaj projekat od samog starta. Obezbedio je podršku koristeći svoj biznis plan za pokretanje start-upa londonskih vođa.
Prvi komercijalni klijent Growing Underground-a biće lokalna kompanija koja snabdeva restorane. Ova kompanija, County Supplies London će prodavati proizvode u Covent Garden marketima.

Ideja o baštama u suterenu je fascinantana. Ovakva inovacija bi mogla voditi razvoju podzemnog baštovanstva na celom svetu, naročito u oblastima u kojima je teško gajiti hranu na površini.