Sunce je najveće astronomsko telo u našem planetarnom sistemu. Energija sunca, koja je primarna, pretočena u svetlost i toplotu predstavlja izvor života. Ona, preko procesa fotosinteze, utiče na rast i razvoj biljaka, i samim tim obezbeđuje ishranu ljudi i životinja. Suncu je, u mnogim civilizacijama, pripisivan božanski značaj, izražen kroz podizanje brojnih hramova i spomenika. Kod mnogih naroda su stvarani mitovi o povezanosti njihovih vladara i sunca, kao o vezi ovozemaljskog i kosmičkog. Sunce je velika i nepresušna inspiracija za naučnike svih profila, umetnike, i ljude koji su posvećeni radu na sebi.

Izvor zdravlja

Naučno je dokazana potreba za sunčevom svetlošću radi rasta poljoprivrednih proizvoda, zdravlja i mnogih drugih aspekata života. Sunčeva svetlost je važna za regulisanje brojnih telesnih funkcija, ona poboljšava raspoloženje, aktivira metabolizam, stimuliše cirkulaciju, jača imuni sistem, harmonizuje ceo ogranizam i potencira dobre osobine u ljudima. Sunčeva svetlost izaziva lučenje serotonina, hormona sreće, koji čini da budemo ispunjeni radošću, bezbrižnošću i zadovoljstvom. To dejstvo se najbolje oseti tokom letnjeg perioda, kada je sunce jače. Pored serotonina, sunce izaziva i lučenje melatotina, hormona zaduženog za proces starenja. Melatonin, koji se oslobađa kada spavamo, je gorivo za naše ćelije, pomaže oko imuniteta, zaslužan je za regulaciju telesne temperature. Sunčeva svetlost predstavlja izvor koji napaja mozak, koji ga navodi da se aktivira i probudi svoje neograničene moći. Oči predstavljaju ulazna vrata za sunčevu energiju, one su u stanju da prime čitav spektar sunčeve svetlosti koju mozak, na bazi potreba, distribuira u različite delove tela. Gledajući u izlazeće ili zalazeće sunce svakoga dana, u mogućnosti smo da produžimo životni vek.

Solarna energija

Sunce je najmoćniji i uvek dopstupan izvor energije. Postoje bezazleni načini za uzimanje dobrobiti od prirode, pa i od sunca, a da se pri tom ne izlažemo štetnim uticajima. Solarna energija je besplatan i neograničen izvor energije, i to one čiste, koja ne utiče negativno na životnu okolinu, jer ne podstiče globalno zagravanje, i ne proizvodi otpadne gasove. Toplotna energija sunca se sakuplja pomoću solarnih kolektora, koje daju toplu vodu ili topao vazduh. Naprednijim načinom se može proizvoditi i električna energija i to fotonaponskim ćelijama. U novije vreme je popularan solarni punjač za mobilne telefone, nazvan Stroberi drvo, koji se postavlja na javnim prostorima, kao što su parkovi, trgovi, ulice.

Solarna joga

Solarna joga je drevna i duboko duhovna, meditativna i isceliteljska praksa koja smiruje um, leči emocije i fizičko telo. Podrazumeva gledanje u izlazeće ili zalazeće sunce, po strogo definisanim pravilima, čija svetlost, u sigurnim satima, nije opasna za oči. Sunce šalje najlepšu i najblagotvorniju energiju na izlasku, pa se primena solarne joge preporučuje u tom periodu. Praktičari solarne joge tvrde da ona leči psihoze, bolesti uma, podstiče hrabrost i samopouzdanje, razvija individualne moći, oslobađa od loših navika, potencira pozitivan životni stav, saosećajnost i ljubaznost. Solarna joga dovodi um do savršenog balansa, leči mentalnu depresiju, rasteruje strahove, umanjuje napetost i potrebu za preteranim unošenjem hrane. Važno je napomenuti da se solarna joga primenjuje isključivo sa iskusnim praktičarem, samostalni pokušaji i ne pridržavanje vrlo preciznih uputstava mogu biti opasni.