Planina Rtanj se nalazi u Istočnoj Srbiji, na oko dve stotine kilometara udaljenosti od Beograda, i pripada vencu karpatsko-balkanskih planina. Po svom obliku, Rtanj važi za prirodni fenomen, zbog neobičnog, geometrijski preciznog piramidalnog oblika. Najviši vrh planine, Šiljak, visok je 1.565 m, i važi za prelepi vidikovac, koji privlači ljubitelje planinarenja. Rtanj je u podnožju sastavljen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Severna strana planine je prekrivena šumama i pašnjacima, na kome rastu autohtone biljne vrste, od kojih je najpoznatija tzv. afrodizijačka trava, odnosno, čuveni Rtanjski čaj.

Piramida koja raspaljuje maštu

Da se, nekim srećnim okolnostima, bar jedna epizoda kultne naučno-fantastične serije „Dosije X“ snimala u Srbiji, bez sumnje bi, za mesto dešavanja radnje, bila odabrana lokacija planine Rtanj. Jer, o toj planini se raspredaju neverovatne priče i legende o brojnim mističnim i nerazjašnjenim dogadjajima, koji podjednako fasciniraju obične ljude, mistike, koliko i naučnike i eksperte raznih profila. Naučnici su otkrili da se na Rtnju dešavaju bioenergetska i elektromagnetna zračenja koja prijaju ljudskom organizmu, da je taj gorostasti piramidalni masiv ogroman energetski rezonator, kao i da se na njemu javljaju anomalije električnog potencijala, jače nego na bilo kom drugom mestu. Na Rtnju su otkrivene i gravitacione anomalije, pa avioni izbegavaju da ga preleću. Biser tajanstvenosti, Rtanj, predstavlja nepresušnu istraživačku ambiciju stručnjacima za fiziku, speleolozima, bioenergetičarima, ljubiteljima prirode. Medjutim, ta misteriozna planina najviše raspaljuje maštu običnih ljudi, posebno onih koji žive u mestima nad kojima ona nadmoćno dominira. Po njihovim pričama, Rtanj je magnet za plamteće kugle, bestelesna bića, dom je opakog zmaja, ali i prebivalište vanzemaljaca, koji u njegovoj utrobi imaju čak i svoj heliodrom. Upravo zbog tih priča, neobjašnjivih mističnih pojava, a najviše zbog svog neobičnog oblika, Rtanj ne prestaje da pleni i oduševljava, da privlači avanturiste željne otkrivanja njegovih nepresušnih tajni.

Delo prirode ili ljudi?

Pre tri godine, kada su kružile priče o neizbežnom smaku svetu, mnogi su rezervisali svoja mesta upravo na Rtnju, uvereni da će ih njegove moći zaštititi od opšte apokalipse. Čudan i ne tako čest geometrijski oblik Rtnja, kao I njegove druge zakonitosti, ne deluju kao delo prirode, već izazivaju sumnju da je veštačka tvorevina, da su ga napravile ljudske ruke, nepoznatom tehnologijom. Tu sumnju opravdava i činjenica da se u utrobi planine nalaze podzemne prostorije, pećine i odaje, kao i tunel koji izlazi na površinu, ispunjen izuzetnom količinom orgonske energije. Nezavisno od priča, legendi, mističnih pojava, i tajanstvenih dogadjaja, Rtanj važi za popularno izletište za one koji se ne plaše nerazjašnjenih fenomena, koji, šta više, teže tome da svedoče nekom od njih.