Polako kreće sezona komaraca. Ovo je doba godine kada mnogi upotrebljavaju pesticide u svojim dvorištima ili koriste sintetička sredstva protiv insekata.
Međutim, postoje brojni nedostaci pesticida i ovih sintetičkih sredstava. Pesticidi dovode do toga da bube postaju otporne na insekticid i glavni aktivni sastojak u većini reklamiranih sredstava je DEET (dietil-meta-tulamid). Nažalost, mnogi zdravstveni problemi povezani su sa DEET, koji može da izazove neurološka oštećenja, rak, kao i da nanese mnoge štete po životnu sredinu. Prirodne metode su znatno efikasnije od ovih hemikalija a istovremeno su jeftinije i što je najvažnije, ne predstavljaju rizik za zdravlje.

Mnoštvo opcija

Postoje razne prirodne metode koje se mogu upotrebiti u borbi protiv komaraca. Možete zasaditi određenu vrstu biljaka u vašem dvorištu i komarci će vas ostaviti na miru. Možete napraviti neke izmene u vašoj ishrani kako bi daleko manje privlačili komarace. Druga dokazana taktika je da se stvore staništa ptica, šišmiša, ili žaba, koja su efikasna za zaštitu od komaraca i ostalih insekata. Na kraju, možete koristiti eterična ulja i sva ostala prirodna sredstva protiv komaraca koja nisu toksična.

Uklonite staništa komaraca

Takođe, ne želite da se komarci lako razmnožavaju. Uklonite stajaće vode oko svoje kuće jer to je mesto gde polažu jaja. Gume, kofe, činije vaših ljubimaca, vrtne skulpture – bazeni za ptice, oluci, i slično, potencijalna su staništa za komarce. Eliminacija ovih mesta je suštinski korak ukoliko želite da se rešite njihovih staništa.

Najlakše rešenje je da upotrebite svoja baštovanska umeća protiv komaraca. Sve što treba da uradite je da gajite prave biljke. Postoji mnoštvo biljaka testiranih i dokazanih da odbijaju komarce, a mnoge su lepe i lako rastu. Možete koristiti cveće kao što su neven i ageratum (goruća ljubav) ili možete da koristite biljke, kao što su mačja trava, lavanda, nana ili citronela. Postoji toliko mnogo biljaka koje rasteruju komarce i suviše su brojne da bi se sve navele ovde.

Takođe, postoje i mnoga eterična ulja koja odbijaju komarce i druge ujedajuće insekte. Da bi izbegli ujede komaraca i drugih štetočina, uključujući krpelje, muve koje ujedaju i mušice, trebaće vam kombinacija eteričnih ulja za kompletnu zaštitu. Sledeća eterična ulja odbijaju komarce:

 • bosiljak
 • bergamot
 • citronela
 • eukaliptus
 • lavanda
 • limun
 • bor
 • nana
 • ruža geranijuma
 • ruzmarin
 • menta
 • majčina dušica
 • vetiver

Ne zaboravite da stavite malo eteričnog ulja na svoju kožu kao test na alergijsku reakciju pre nego što primenite ulje svuda. Nemojte koristiti eterična ulja direktno iz boce. Možete da kombinujete kapi, nekoliko kapi eteričnih ulja sa kokosovim uljem, koje takođe može da služi kao i krema za sunčanje. Kokosovo ulje je takođe dobro za kožu.

Oni znaju šta vole

Predatori i paraziti vole da njihov plen ne bude optimalnog zdravlja. Kada smo optimalno zdravi, naša tela vrve od korisnih bakterija, T- ćelija ubica i naš prirodni odbrambeni mehanizam tada dolazi do izražaja.

Način ishrane igra veliku ulogu kako po pitanju zdravlja, tako i kod mikro-biološke raznolikosti. Veštački konzervansi dramatično menjaju našu mikro ekologiju na štetne načine, od kojih neke još uvek ne razumemo u potpunosti. Ako vas komarci vole, možda će vam delovati iznenađujuće koliko će vas manje voleti ukoliko jedete zaista zdravu hranu. To je korisno znati. Komarci ne vole beli i crni luk, praziluk i sirće. Ako jedete dovoljno ovih namirnica, komarci će vas manje napadati.

Zaključak

Nadamo se da ćete uzeti navedeno u obzir i odvojiti malo vremena kako bi na prirodan način zaštitili porodicu, vaše prijatelje i sebe od komaraca. Jedan od najboljih krajnjih rezultata u borbi protiv komaraca jeste smanjenje njihove populacije na prirodan način, lišavajući ih krvi koja im je potrebna za reprodukciju. Davanje krvi treba da bude rezervisano za kolege i ljude u nevolji a ne za ove podle štetočine. Takođe, raspitajte se kako da izađete na kraj sa komaracima, uzgajanjem nevena.