Poreklom iz Perua, sa velikim, okruglim listovima i sjajnim crvenim, narandžastim i žutim venčićem, ova biljka pravi je ukras svakog vrta, a, bogami, i ljubavnog gnezda jer pojačava seksualni život, zbog čega i nosi ime — ljubavni cvet.

Otkad je prihvaćeno ovakvo verovanje, u mnogim pesmama opevana je čudesna moć ove biljke iz šuma Južne Amerike, za koju kažu da raspaljuje krv i budi strast. Naravno, nisu izostali ni mnogobrojni recepti za spremanje ljubavnog napitka. Gde su? Otkrijte sami…

Za dobar apetit

Od listova dragoljuba kuva se supa, obično sa krompirom, dok se cvetovi dodaju raznim salatama, a pupoljci ukišeljeni u sirćetu imaji ukus kapra. Jedino se ne jede korenje. Svako ko je probao ovu biljku zna da ljutkast ukus prija i otvara apetit, pa ne čudi što izaziva i druge želje i dočarava drugačije užitke.

Vraća snagu

Dragoljub ima izvrsno dejstvo protiv skorbuta, a dobar je i u lečenju bronhitisa, upale pluća, lenjosti bubrega i kod infekcije bešike. Kako sadrži dosta sumpora, preporučuje se starijim osobama i rekovalescentima kao sredstvo za jačanje organizma i povratak vitalnosti. Koristan je i kao lagani laksativ jer potpomaže kretanje svarenih zalogaja hrane u crevima. Čuveni francuski travar Moris Mesege koristio je ovu biljku u dve svrhe: za regulisanje ženskog ciklusa i protiv opadanja kose. Prvo, u vidu sedećih kupki, a drugo kao losion.

Losion za kosu

Zbog velike količine sumpora koji dragoljub poseduje sasvim je prirodno da ova biljka „zadržava kosu.“ Evo kako se nekada spremao jedan losion protiv opadanja kose:
Sto grama listova dragoljuba, sa isto toliko listova šimšira i koprive, dakle, ukupno 300 grama biljaka stavi se u pola litra 90-postotnog alkohola i ostavi da se natapa dve nedelje. Posle isteka roka od 15 dana, sve se procedi i sa dobijenim losionom snažno trlja kosa i koža glave. Ovaj provereni recept preporučuje se svima koji imaju problem sa opadanjem kose i strahuju da će prebrzo oćelaviti.

I na kraju, za sve oni koji stanuju u gradovima — ne zaboravite da je ovo jedna od retkih lekovitih biljaka koja se može gajiti na terasi! Dragoljub cveta između juna i septembra… uberite prve cvetne pupoljke, tek otvorene cvetove, iskoristite prve listove za supu, ako želite, a ostalo ostavite i uživajte u njegovoj lepoti… i ljubavnim čarima!