Ima nešto tajanstveno u vezi narednih knjiga, veo misterije koji je kroz istoriju zaintrigirao mnoge naučnike i mudrace.

John Dee

John Dee

10. Knjiga Soyga

John Dee je bio engleski matematičar, astronom i uticajna ličnost na dvoru kraljice Elizabete I početkom XVI veka. Takođe je imao velika interesovanja za okultne nauke i ezoteriju. Osnovao je najveću biblioteku u Engleskoj, gde je jednog dana naleteo naknjigu Soyga, misterioznu kodiranu knjigu, kojoj je posvetio svoj život.
Dee je mogao samo tvrditi da je grimoar u stvari detaljan priručnik drevnih magičnih bajalica. Medjutim, nikada nije uspeo da je dešifruje i knjiga je bila izgubljena gotovo 500 godina nakon njegove smrti, sve do 1994. godine kada su u britanskim bibliotekama pronađene dve kopije. Nažalost, njen kod je i dalje ostao nerešen.

Kodeks Serafinianus

Kodeks Serafinianus

9. Kodeks Serafinianus

Italijanski umetnik Luigi Serafini napisao je ovu knjigu između 1976. i 1978.godine. Knjiga je enciklopedija i sastoji se iz dva dela. Opisuje čudan i psihodeličan univerzum sa mnogo detalja kroz neobične ilustracije. U potpunosti ručno pisana u kodiranom jeziku koji je Serafini sam stvorio, ova neobična knjiga se pokazala nemogućom za dešifrovanje ,mada još uvek proučavana od strane kriptologa kao jedna od najčudnijih enciklopedija na svetu.

8. Hypnerotomachia Poliphili

Objavljena u Veneciji 1499. godine od strane slabo poznatog sveštenika Frančeska Kolone. Hypnerotomachia Poliphili je veoma opširno delo sa detaljno razrađenom i prefinjenom topografijom i ilustracijama. Knjiga je pisana na krajnje bizarnom jeziku čiji se koreni mogu naći u Grčkom i Latinskom jeziku, a zastupljene su i Arapske i Hebrejske reči.
Kao česta tema kroz knjigu se prožima Poliphilova potraga za ljubavlju kroz snove, upletene u alegorije, misteriju i tajne. Kontroverzan i dvosmisleno nejasan, ovakav stil pisanja sadržao je implikacije na mnoge tajne poruke i bio česta tema teoretičara zavere.

Oera Linda

Oera Linda

7. Knjiga Oera Linda

Knjiga Oera Linda je neobičan rukopis koji se prvi put pojavljuje sredinom XIX veka. Pisana na Starofrizijskom jeziku Oera Linda ili Thet Oera Linda Book, sadrži dosta kotroverznih tvrdnji poput svog uticaja na nasleđe Grčkog i Feničanskog alfabeta, takođe ovaj rukopis obuhvata gotovo 4000 godina istorije (od 2193p.n.e. do 1256 n.e.), mitologije i religije drevne frizijske civilizacije.

Govori o antičkom svetu koji su vodila matrijarhalna durštva, a dotiče se i tema potopa i izgubljenih učenja Atlantide. Ocrnjena zbog velikog interesovanja režima Nacističke Nemačke za ovu knjigu, odakle je dobila epitet „Himlerova Biblija“, svoju popularnost ponovo dobija na engleskom govornom području krajem XX veka kada raste interesovanje za mit o Atlantidi.

Riplijevi Svici

Riplijevi svici

6. Riplijevi svici

Riplijevi svici su imenovani po Džordžu Ripliju, Engleskom monahu i renomiranom alhemičaru iz XV veka. Smatra se da sadrže alhemičarske recepte koje je preko 20 godina sakupljao putujući Evropom. Iako je original izgubljen, 23 tačne reprodukcije ovog uticajnog dela su opstale do današnjeg dana. Najpopularnija je kolekcija enigmatičnih spisa koji opisuju kreaciju „Kamena mudrosti“ (engl. „Philosopher’s stone“) koji je mogao da transformiše olovo u zlato. Ovo je bilo jedno od popularnih objašnjenja o Riplijevom iznenadnom bogatstvu i mogućnosti da finansira Malteške vitezove kao i one situirane na Rodosu.

Odredbe Smithfilda

Odredbe Smithfilda

5. Odredbe Smithfielda

Odredbe Smithfilda su kolekcije srednjovekovnih kanonskih zakona originalno sačinjenih 1230 godine.Po naređenju pape Grigorija IX, predodređene su da zamene sve prethodne kolekcije. Zapis sadrži naročito neprikladne slike koje ilustruju religiozne tekstove.Ispunjen bizarnim slikama kao što su borba viteza sa džinovskim pužem, zec ubica ili čovek koji napada leptira. Takođe prikazuje mnoštvo bogohulnih ilustracija, slike demona — kaostvorenja prerušenih u biskupe i sveštenike.

Rohonc Kodeks

Rohonc Kodeks

4. Rohonc kodeks

Rohonc kodeks je jedinstvena knjiga, čuvana u biblioteci Grofa Gustava Batiania u mađarskom gradu Rohonc, sve dok nije dodeljena Mađarskoj akademiji nauka 1838. godine, zajedno sacelom bibliotekom. Smatra se za jednu od najmisterioznijih knjiga na svetu, nepoznatog porekla. Sadržaj je kodiran u alfabetu u više od 200 različitih simbola. Jezik još uvek nije dešifrovan.

Crvena knjiga

Crvena knjiga

3. Crvena knjiga

Crvenu knjigu je napisao Karl Jung, jedan od osnivača moderne psihologije. Od 1913.godine kod njega su se počeli javljati ozbiljni simptomi mentalne bolesti. Tada je započeo i sa pisanjem knjige Liber Novus, poznate kao „Crvena knjiga“. Jung je radio na ovoj knjizi više od 16 godina i koristio da opiše ovaj period kao suočavanje sa svojom podsvešću. Ali decenijama nakon toga, knjiga je čuvana iz nepoznatih razloga od strane Jungovih naslednika, sve dok nije konačno objavljena 2009. godine. Ispunjena uznemiravajućim scenama i dijalozima sa bogovima i demonima koji su se javljali tokom putovanja ka podzemlju. Po nekima je smatrana kao psihotično lupetanje, dok je drugi smatraju za beskrajnu mudrost.

Prodigiourm Ac Ostentorum

Prodigiourm Ac Ostentorum

2.Prodigiourm Ac Ostentorum Chronicon

Francuski humanista Conrad Lycosthenes napisao je ovu knjigu, 1557. godine. Sadrži hronike od Adama i Eve preko rimske i grčke imperije, sve do savremenog doba. Napravljena kao enciklopedia, ona ima duboreze koji precizno prikazuju razne životinje, između ostalog kamile i nosoroge. Ali takođe i kolekcije ljudskih bića sa bizarnim deformitetima, zajedno sa ostalim stvorenjima. Knjiga može biti prilično neobična i zagonetna za čitanje jer se neprestano smenjuju činjenice i fantazije. Spominje realne ali takođe i paranormalne događaje.

Voynich rukopis

Voynich rukopis

1.Voynich rukopis

Prisutna su zagonetna istraživanja od kada je pronađena 1912.godine. Često se navodi kao najmisterioznija knjiga na svetu. Dokument nepoznatog porekla, datira iz XV veka. Sadrži crtreže raznih nepoznatih biljaka, žena koje se kupaju u cevima, zarobljenihu čudnim mehanizmima, kao i znanje iz astronomije koje nije bilo dostupno u tom perodu. Čuvana jeu biblioteci retkih knjiga i rukopisa-Beinecke, Univerziteta Jejl, takođepod nazivom kao „knjiga koja se ne može pročitati“. Neobični jezik na kojem je napisana, zbunio je neke od najboljih kriptografa na svetu, te ostaje do sada kao neshvatljiva.