Da li i vaše srce brže zakuca kada pod prvim zracima prolećnog sunca ugledate bokor ljubičica? Ova biljka ljupke i skromne lepote i nežnog mirisa, u narodu poznata kao vesnika proleća, neophodna je i nezamenjiva u svakoj prirodnoj apoteci.

Legenda kaže da je bog Vulkan, zaštitnik kovača, prišao jednog dana Veneri, boginji ljubavi, namirisan ljubičicom. Ona ne samo da ga nije odbila nego je čak dobio i poljubac. Otac čuvenog francuskog travara Mesege-a, takođe je obožavao parfem od ljubičica, pravio ga je sa velikom pažnjom, a ljubav prema ovoj nežnoj biljci preneo je i na sina.

Sveti cvet

Za stare narode ljubičica je bila sveti cvet. Sa njom su ukrašavali glavu ze vreme svečanosti posvećenih Saturnu i neobičnom i svemoćnom Panu, božanstvu prirode i života. U Grčkoj i Rimu nisu zaboravili njena lekovita dejstva. Hipokrat, otac medicine, prvi je ljubičicu koristio protiv glavobolje, mamurluka, problema sa vidom, a ova biljka bila je i njegova preporuka protiv melanholije, preteranog lučenja žuči i upale u grudima. U srednjem veku pokušali su da je koristiti i protiv raka. Neki su je hvalili, drugi kudili, ali i jedni i drugi su se složili u jednom — ova biljka neophodna je i nezamenjiva u svakoj prirodnoj apoteci.


 Slatko od ljubičica
Rastopite na vatri 2 kg šećera i neprestano ga mešajte. U tu masu uspite 1 kg zgnječenih ljubičica i 1 kg želea od jabuka. Dobro sve promešajte i nastavite sa kuvanjem na slaboj vatri, ali nikako ne duže od 10 minuta jer su ljubičice vrlo osetljive i lomne.

Vrste ljubičica

Puno je vrsta ljubičica ali se one mogu svrstati u dve grupe: one, čiji cvetovi imaju tri gornje i dve donje latice (mirisne ljubičice) i one, čiji cvetovi imaju četiri gornje i jednu donju laticu (maćuhice). Među prvima, najpoznatija je mirisna ljubičica (modra ljubičica /viola odorata L./ viola, pitoma ljubičica, poljska ljubičica, viola). One druge, nazvane dan i noć ili divlje maćuhice, obuhvataju više podvrsta: planinsku, žutu i trobojnu maćuhicu (najčešće se sreće u poljima, nazvana je božji cvet).

Čaj od „sedam cvetova“

Ništa nije korisnije za zdravlje od ovih ljupkih biljaka. Najbolje ih je koristiti u obliku čajeva, ali i uvaraka (potapanje u vodu i kuvanje) i sirupa. U poznatom „plućnom čaju od sedam cvetova“, ljubičica se pridružuje maku, crnom i belom slezu, petoprstu, podbelu i divizmi. Ovaj čaj odličan je za prehlade, angine, bronhitis, upalu pluća i sve bolesti disajnih organa. Same ljubičice, zbog svog nežnog mirisa, dobre su protiv kašlja, smiruju i tonične su, a pojačavaju i oslabljeni glas. Francuski travar Morice Mesege preporučivao je uvek ljubičice pevačima koji su hteli da sačuvaju svoje dragoceno grlo od prehlada i raznih opasnih mikroorganizama.

Ušećerene ljubičice

Nekada se od ljubičica spremala odlična zimnica… ukusni džemovi, praline i sirupi krasili su kuhinjske police mnogih kuća. Jedan od starih, proverenih recepata glasio je ovako: pola kilograma svežih cvetova ljubičice stavite u veliki lonac, prelite sa dva litra prokuvale vode i ostavite pola dana na toplom mestu. Kada odstoji procedite, dodajte dva kilograma šećera, kuvajte sat – dva na pari i na kraju napunite flaše. Sirupom od ljubičica možete ispirati grlo ili ga koristite kao zaslađivač – jednu do dve kašike ove slatke tečnosti stavite u vrući čaj. Na taj način se najlakše i bez problema leči prehlada, angina, bronhitis, astma… Isto se postiže i čajem od od ljubičica. Za svaku šoljicu potrebno je dvanaestak cvetova.

Uz šolju čaja

Listovi ljubičice blago su sredstvo za čišćenje. Treba ih brati i sušiti u proleće, pre nego cvetove. Čaj skuvan od listova i cvetova zajedno, ima dvojako delovanje: reguliše stolicu i čisti disajne puteve. Koren ima još jače delovanje — temeljno čisti, a može se koristiti i kao sredstvo za povraćanje (to je dobro znati kod trovanja). U slučajevima kada je varenje loše ili se sa hranom pokvari želudac, dovoljno je popiti uvarak od korena ljubičice i ubrzo će nestati neprijatna mučnina. Uvarak (biljka se stavi u hladnu, mlaku ili prokuvalu vodu i kuva nekoliko minuta) se priprema tako što se petnaest grama zgnječenog korena kuva deset minuta u 250 ml vode (jedno lonče).