One su moderne, ekstravagantne, upadljive, zahtevne, raskošne, šik i seksi. One caruju bulevarima, makadamima, prašnjavim drumovima, modnim pistama, crvenim tepisima. Gaze sve pred sobom, samouvereno, bez ustručavanja. Izazivaju zavist, privlace poglede, podstiču na trošenje novca. Mogu da budu plave, dramatično crne, bezobrazno crvene, smeđe i u raznim nijansama.
Zbog njih ne gube glave muškarci, već siroti reptili, zmije i krokodili prvenstveno, koji im svojom kožom daju reprezentativan doprinos.
One su, njihovo veličanstvo – CIPELE!

San svake žene

Zovu se baletanke, salonke, martinke, kanađanke, mokasine, rimljanke. Ima ih u plićim i dubljim izdanjima, mogu biti sa vrtoglavo visokim potpeticama ili sasvim ravne. Najčešće su napravljene od kože, mada i one od platna ili nekog drugog prirodnog materijala, mogu da predstavljaju nezamenljiv modni detalj, kada su usklađene sa sebi sličnim delovima garderobe.
Žene maštaju o cipelama više nego o mišićavim i dobro građenim muškarcima. Izlog sa vešto aranžiranim cipelama izaziva kod pripadnica lepšeg pola lučenje estrogena u većoj meri od muškog strip-tiza. Prizor kvalitetne i moderne obuće nagoni ih na lako i brzo pražnjenje novčanika, na rasipništvo bez mere. Status ponosnih vlasnica priželjkivanog para obuće, eliminiše svaku grižu savesti, svaku samokritiku. Pred dobrim cipelama žene su, jednostavno, nemoćne.

Ako imalo drži do sebe, jedna dama neće kupiti jeftine cipele. Odreći će se skupe odeće i pratećih detalja, kako bi učinila svoj hod manekenski gracioznim. A ako je prvorazredna srećnica, njena stopala će uroniti u sandale od milion dolara optočene dijamantima, koje su, jednom prilikom, bile izložene na prodaju u londonskom „Herods“ -u. Nazovite ih apsurdnim ili preterano glamuroznim, hirom obesnog dizajnera ili klasičnim primerom modnog preterivanja, uglavnom, sigurni smo da na čitavoj planeti ne postoji žena koja ne bi volela da bar na nekoliko minuta isproba dijamantske sandale.

Udobnost je uvek u modi

Dizajniranje obuće za mnoge modne kreatore predstavlja pravu poslasticu. Ono im obezbeđuje poligon na kome nesmetano mogu da se igraju najrazličitijim formama, bojama i materijalima, i na taj način iskažu maštovitost i kreativnost. Bez obzira na postignuti rezultat, nezaobilazno je važno da cipela, nakon svoje izrade, garantuje udobnost pri nošenju. Udobnost je podjednako važna kupcima sa istančanim sluhom, kao i onima koji prema vrsti obuće nemaju prevelike zahteve. Jer, niko ne voli žuljeve.

Obuća prati modne trendove, ona na svojevrstan način oslikava vreme u kome živimo. Za razliku od dvodelnih kostima, kakve nose dame, ili elegantnih odela za gospodu, delova garderobe koji se mogu nazvati klasičnim, gotovo je nemoguće svrstati neki model cipela u kategoriju klasičnih. Iako koža, kao materijal za izradu obuće, nikada ne izlazi iz mode, svaka modna sezona izmeni, doda ili oduzme ponešto u dizajnu obuće. Ono što je najpodložnije promeni su visina i oblik potpetica, a potom i oblik prednjeg dela, koji varira od špicastog, do ravno sečenog.

Ono smo što nosimo

Izbor cipela nikada nije slučajan, on može da otkrije mnogo o osobi koja ih nosi. Osim što može da testira i definiše ukus, cipele otkrivaju i ponešto o karakteru svojih vlasnika.
Uvek odlučna, organizovana, racionalna i poslovna žena, koja tačno zna šta hoće, posegnuće za skupim i elegantnim cipelama, onima, čija se lepota otkriva tek na drugi pogled. Žena koja ne želi da bude primećena i da istura svoju ženstvenost u prvi plan, po pravilu će nositi cipele sa ravnim potpeticama. Avanturistkinje veselog duha odabraće upadljive cipele sportskog stila, u kojima će bez problema moći da potrče za autobusom, baš kao i za čovekom svojih snova. Nežne i krhke lutkice, koje bi da doživotno ostanu devojčice, šepure se i suptilno koketiraju u baletankama pastelnih boja.

Ženu koja nosi salonke, kraljicu među cipelama, svuda možete prepoznati po njenom uravnoteženom, neoklevajućem hodu. Može se opisati i zatvorenih očiju: samouverena, oštro zavodljiva, neustrašiva, ženstvena do srži, graciozna poput Botičelijevih boginja. Njen parfem je mističan, intenzivan i seksi, glas prigušen, pokreti senzualni. Ona je žena u salonkama. Njihove vratolomno visoke i tanke potpetice prave poeziju kada dodiruju asfalt.

Prilaze joj samo pravi muškarci, oni drugi se nadaju kako će je prevariti neka prepreka na putu i navesti je da posrne ili čak padne. Jer, nema nikakve sumnje da žena u salonkama pouzdano ima beskrajno duge i lepo izvajane noge, kao logičan preduslov za nošenje kraljice među cipelama.
Kada su gospoda u pitanju, i tu je, po odabiru cipela, lako odrediti koga imate ispred sebe i šta možete da očekujete od njega.

Cipele na šniranje, sjajne i uvek kao nove, reprezentuju muškarca koji uvek o sebi želi da ostavi dobar utisak. Ozbiljan je i pomalo tradicionalista. Ali, pouzdan i sa obe noge na zemlji. Obuća sa oznakom „Dr Martin“ odaje obožavaoca pop-arta, koji je spreman da svoje omiljene cipele nosi i po Trafalgar skveru i po mermernim podovima elitnih hotela, sa identičnom lakoćom. „Kanađanke“, duboke cipele vrišteće žute boje, napravljene od prevrnute kože, pouzdano nose flegmatični, ležerni i nonšalantni muškarci, koji više od svega cene komotan i slobodan život. Patike su namenjene muškarcima sportskog duha, koji životu diktiraju sopstveni ritam.
Svi navedeni tipovi ljudi imaju jednu zajedničku osobinu: vrstu obuće koja odgovara njihovom karakteru nose godinama i teško se odlučuju da eksperimentišu sa novim i nepoznatim stilovima.

Koje su najbolje

Najfinije cipele se izrađuju od kože, ona je skup, ali i trajan materijal. Koža poseduje drsku lepotu, nosi na sebi lako uočljiv otisak vrednosti i kvaliteta. Zato ju je važno pravilno održavati i uvek imati u vidu da se koža, s obzirom da je prirodni materijal, ne pere. Stoga je potrebno da, uporedo sa kupovinom kožne obuće, obezbedite kreme, hemijske preparate ili sprejeve koji su odlična, ali i nužna zamena za vodu. Suva krpa će, nakon tretmana čišćenja, vratiti kožnoj obući visoki sjaj.
Lepe, kvalitetne i skupe cipele velikom delu ženske populacije donose neizmerno zadovoljstvo, međutim, one mogu da izazovu i glavobolju. To se dešava kada se pojavi problem kombinovanja sa garderobom, koja mora stilski da prati model cipela. Kupovina karakterističnih cipela obično povlači i kupovinu odgovaravajuće tašne kada su dame u pitanju, ili kaiša za pantalone, u slučaju gospode.

Išlo vam u prilog ili ne, kakvu god tašnu, kaiš i, uopšte, garderobu nosili, vaš ukupan izgled će biti determinisan isključivo onim, što vam se nalazi na nogama. Dakle, cipelama! Pažnja koja im se posvećuje, stoga, nije nimalo preterana.
Ali! Ako niste od onih kojima cipele predstavljaju fetiš, ne očajavajte previše. Seksolozi će vam dati za pravo da se prema obući odnosite sa apsolutnim nehajem i nonšalancijom. Jer oni, po svojim najnovijim istraživanjima, tvrde da ljudska stopala imaju tri erogene zone: koren palca, pregib stopala i spoljnu strana stopala. Dakle, čak i ako hodate bosonogi, nećete zažaliti. Naprotiv!