U Japanu, bašta je umetnička forma i može čak imati i duhovni značaj. Zen bašte su poznate kao “suve baste” ili “stena bašte.” Termin potiče od japanske reči karesansui (kū shān shuǐ), što znači “suve planinske vode.” Obično se sastoje od samo nekoliko prirodnih elemenata poput peska, šljunka i kamenja. Njena priroda je suština, što odražava Zen osećaj. Budi osećanja spokoja i mira.

Umetničko delo zen bašte

Zen bašte se često nalaze u kompleksu hramova. Minimalistički dizajn ima za cilj da smiri um i izvuče ga iz svakodnevnih problema, stvarajući duhovni prostor za meditaciju. Monasi ih koriste za usklađivanje sa darmom. Mnogi vrtovi su dizajnirani tako da raspored simbolizuje budističke koncepte.
Ključ zen bašte je jednostavnost a ideja je sjedinjavanje sa prirodom kako bi se doživela njena lepota.

Zajedničke karakteristike zen vrtova

Zen bašte nisu uvek bez vegetacije, ali život biljaka je sveden na minimum. Mogu se naći mahovine ili male biljke, ali je zelenilo u senci stena i kamenja. Voda, jedan od najvažnijih elemenata tradicionalnih japanskih vrtova, nedostaje u potpunosti. Ovde je osnova sitan šljunak, odnosno pesak koji se šara grabuljama i time se stvara iluzija tekuće vode što simbolizuje talase na vodi.
Ako imate u planu da posetite neku zen baštu, planirajte da provedete neko vreme tamo u miru. Najveća dobrobit se ispoljava kada je um oslobođen svih misli. S obzirom da je um prazan i miran, možete napraviti svoj smisao apstraktnim rasporedom stena i kamenja. Što duže budete sedeli u zen bašti, to ćete postati sve više očarani.

Kako da napravite anti stres minijaturnu zen baštu kod kuće

Svrha zen bašte, ili japanske stena baste, je da pomogne u uklanjanju stresa i da vas opusti kada vam potreban predah od života. Ako želite da obezbedite vašu zen zonu tokom dana, možete napraviti svoje malo mesto mira i držati ga u vašem domu.

Ne samo da su minijaturne zen bašte odlične za ukras, već imaju i svoju ulogu u relaksaciji i opuštanju. Jednostavno ih je napraviti. Ne zahtevaju mnogo održavanja, pošto se ne moraju zalivati. Sve što zaista treba da uradite je da nađete mesto na vašem stolu i moći ćete da pristupite svom zen-u, kad god poželite.
U vašoj zen bašti, pesak ili sitan šljunak će predstavljati vodu. Pažljivo odabrani kamenčići će predstavljati planine. Male grabulje možete koristi za pravljenje talasa po pesku. Možete čak dodati i neke posebne školjke ili sitne biljke kako bi dali svoj lični pečat.

Sledi par saveta kako da napravite i koristite svoju mini zen oazu.

  • Trebaće vam pesak, prazna posuda ili drveni ram, kamenčići, eterična ulja, male grabulje.
  • Ukoliko ste pesak uzeli negde spolja, prosejte ga, očistite i pobrinite se da otklonite bilo kakve bube, grančice ili nepotrebne kamenčiće.
  • Ukoliko ne želite da koristite pesak od spolja, možete kupiti kvarcni pesak.
  • Uspite pesak u drveni ram.
  • Za umirujuću aromu možete dodati 15-20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja.
  • Prema vašem izboru, ukoliko želite da pesak dobije mokar izgled kao posle talasa, možete dodati i ulje od jojobe, dok se ne postigne željena gustina.
  • Dodajte 3-5 kamenčića po vašem izboru. Nemojte samo previše, kako biste imali dovoljno prostora za pravljenje talasa po pesku radi željenog efekta opuštajuće meditacije.
  • Ukoliko želite, dodajte ostale male drangulije: školjke, kristale, male mirisne sveće, figuricu Bude, malo dekorativno Bonsai drvo.
  • Napravite ili naručite male grabulje.

Preporučljivo je svakog dana minimum 10-15 minuta izdvojiti za relaksaciju uz zen baštu. Isključite mobilni, televizor, izolujte se na trenutak i opustite uz pravljenje talasa po pesku. Uživajte u svojoj zen bašti, promenite raspored kamenčića i ukrasa, grabuljajte, budite kreativni, opustite se i efekti će brzo biti vidljivi.