Zadržavanje nerešenih problema, ogorčenost i frustracija, stvaraju oklop oko naše duše i sputavaju slobodan protok energije. Praštanje nam daje mogućnost da se povežemo i ponovo uspostavimo unutrašnju razmenu.

Ostavimo prošlost iza nas, sve one teškoće koje su u velikoj meri odredile naš život i naše zdravlje. Posebno one koje nismo do sada uspeli da razrešimo pa smo, na neki način, u njima ostali „zaglavljeni“… one još uvek postoje u nama kao neki nedovršeni posao.

Opraštanje

Put da se one dovrše jeste razumevanje načina na koji je naša sadašnja psihološka bol povezana sa ranijim iskustvima ili obrascem ponašanja u porodici. Često je potrebno prepoznati bol nastalu zbog nekog događaja u prošlosti, da bismo skupili snage i krenuli u proces opraštanja koji donosi olakšanje. Upravo, naša nemoć da oprostimo, blokira razmenu unutar nas samih, i sa drugim osobama, pa se zbog toga osećamo odvojenim od ljudi.

Saosećanje

Da bismo oprostili, trebamo doći do emocionalne nežnosti saosećanja, da ne bi ostali u krutosti osuđivanja. Saosećanje je ono što osećanje ljutnje pretvara u opraštanje. Događa se onda kada dozvolimo da se naše srce otvori prema drugima. Na nama je da odlučimo da li ćemo živeti potpunije u svakom trenutku, ili ćemo ostati u nedovršenoj prošlosti ili uvučeni u oklop protiv sadašnjosti.

Emocije i osećanja

Razlika između osećanja i emocija, postoji. Osećanja nastaju kao rezultat onoga što se dešava u sadašnjem trenutku, a emocije se vezuju za situacije iz prošlosti. Homeopatski lekovi ili Bahove kapi, na primer, mogu biti odličan način da se oslobode blokirane negativne emocije koje potkopavaju našu energiju. Oni će podstaknuti radost, smeh i sva druga, lepa osećanja koja hrane naše dušu. Tako ćemo pronaći hrabrost da krenemo napred i time se otvorimo za nova iskustva.

Ljubav

Ljubav je ključna lekcija za sve energetske obrasce. Kada je naša energija blokirana, srce je tvrdo i tužno i nismo u stanju da se otvorimo prema spoljašnjem svetu i drugim ljudima. Onog trenutka kada naša energija ponovo slobodno poteče, možemo živeti više u sadašnjosti… i osetiti darove ljubavi u svakodnevnim odnosima, kao i dublja osećanja ljubavi i saosećanja koji su deo naše stvarnosti, samo ako joj se znamo prilagoditi.

Svrha i smisao

Zato dušu trebamo negovati pre nego što se pojave problemi, teškoće, pre nego što se emocije potisnu i blokira se energija.Važan deo osećanja ispunjenosti je pronalaženje osećaja smisla i svrhe svog života. Svi smo skloni da oklevamo u trenutku kada trebamo napraviti preokret u traženju sopstvene sreće. Često, beskonačno odlažemo stavljanje stvari na svoje mesto. Ali, što duže oklevamo, to se više identifikujemo sa negativnim stanjem, i teže ga se oslobađamo. Sopstvenu sreću trebamo staviti na prvo mesto. I uneti više šale i zadovoljstva u sve naše aktivnosti, pa čak i u posao koji radimo. Pokušaćemo da nabrojimo ono najvažnije što možemo učiniti za negu svoje duše.

Fizičko telo

1. Budite svesni svog disanja: udišite laganije i dublje; izdišite polako. Tako ćete asimilovati više kiseonika i izbaciti više ugljendioksida.
2. Svakog dana odvojite za sebe jedan period vremena koji ćete provesti u miru: pokušajte sa šetnjom, opuštenim sedenjem, meditacijom ili jogom.
3. Nađite vremena za duhovnost kroz molitvu, meditaciju ili kontemplaciju (misaono udubljivanje).
4. Obratite pažnju na bolest: simptomi nam govore da u našem životu postoji nešto što treba promeniti.
5. Budite skeptični prema konvencionalnoj medicini: našem energetskom telu je potrebno rebalansiranje, a potiskivanje simptoma dugoročno neće pomoći.
6. Naučite da brinete o potrebama vašeg tela, koje je motor vaše duše.
7. Odmarajte se.

Odnosi

8. Povežite se sa drugima. Kada ste sa prijateljima, stvarno ih gledajte i slušajte šta govore. Aktivno učestvujte u konverzaciji i razmeni.
9. Razvijte srce puno ljubavi. Postavite sliku nekoga koga volite i svaki dan provedite nekoliko trenutaka gledajući u nju, sa osećanjem kako vam se srce otvara. Kada ste s onima koje volite, koncentrišete se na otvaranje srca.
10. Ljubavi i seksu dajte počasno mesto u svom životu. Seks je način da dovedete sebe u dublje slojeve ljubavi i povezanosti.
11. Dajte drugima. Služenje je važno i zato se potrudite da učinite nešto za druge i kad vas za to ne mole.

Osećanja

12. Razvijte saosećanje putem razumevanja, prihvatanja i voljenja sebe i drugih, bez obzira na njihove ili vaše greške.
13. Praktikujte praštanje; oslobodite se prošlosti.
14. Isključite um i pokušajte da ne obraćate pažnju na kritički glas u vašoj glavi.

Mentalni stavovi

15. Prihvatite stvari onakve kakve jesu; praktikujte posmatranje bez osuđivanja.
16. Naučite da primate. Dozvolite sebi da primite ono što vam drugi daju.
17. Cenite integritet: proverite da li su vaša dela u skladu sa vašim verovanjima.
18. Svetkujte bar jedan dan u nedelji. Čak i vikend može pomoći da izvršite prevrednovanje svog života.

Kreativnost

19. Negujte osećaj svrhe. Stalno se pitajte:„Šta je to što ja zaista želim da radim?“
20. Nađite vremena da istražite i izrazite svoju darovitost. Budite sigurni da negujete svoje talente — oni su glasovi vaše duše.
21. Istražite svoju kreativnost pevanjem, plesom, slikanjem, pisanjem ili izradom nekih predmeta.
22. Manifestujte svoju viziju. Svoje ideale ostvarujte kroz rad.