Mala Đin Čen statua, zlatna žaba, legendarna životinja Han naroda, može se videti u mnogim mestima širom Kine. U pitanju je, smešno stvorenje nalik na žabu. Ono ima samo tri noge i ravno široko telo raznih boja koje simbolizuju zvezde. Sedi na gomili zlatnika i zuri u vas crvenim očima sa novčićem u ustima. Za ovo čudno stvorenje, poznato kao Đin Čen, zlatna žaba, kaže se da donesi sreću, novac i da predstavlja čuvenu draž feng šui-a.

Legenda o Đin Čen

Priča o Đin Čen žabi koja donosi novac, može se pripisati jednoj drevnoj kineskoj legendi po kojoj je jednog dana Taoistički Bog Liju Hai, veoma ljubazna i poštovana osoba, uvek spremna da pomogne drugima, naišao na lisicu dok je hodao okolo po planini. Liju Hai je želeo da spase lisicu i da je transformiše u lepu devojku želeći da mu pomogne da postane bog. Da bi to uradili, morali su da prevare žabu u bunaru, tako da se par mogao popeti zajedno. Trik je bio uspešan i Liju Hai je uspeo da iskoristi moć žabe, da postane bog. Ova žaba bi trebalo da bude Đin Čen.

Prema drugoj drevnoj kineskoj legendi, Đin Čen je bila pohlepna supruga jednog od osmoro besmrtnika, koja je pretvorena u žabu kao kazna zbog krađe breskvi besmrtnosti.

Rečeno je da se njegovo mitsko stvorenje pojavljuje tokom punog Meseca, u blizini kuća ili preduzeća koja će uskoro dobiti dobre vesti, naravno većinom slučaja ove dobre vesti su vezane za novac.

Feng Šui žaba danas

Danas, Đin Čen, novčana žaba predstavlja popularnu Feng Šui amajliju za sreću i uspeh. Feng šui je jedna od pet umetnosti kineske metafizike. Feng Šui je kineski filozofski sistem koji ispituje kako postavljanje stvari i predmeta utiče na protok energije u našem životnom okruženju, a kako su ovi objekti povezani i kako utiču na naš lični protok energije. Feng Šui kaže da naš lični protok energije utiče na to kako mislimo i delujemo, što zauzvrat utiče na naš uspeh u ličnom i profesionalnom životu.

Prema Feng Šui verovanjima, Đin Čen simbolizuje protok novca, pomaže privlačenju bogatstva i štiti od loše sreće.

Takođe je važno da znate gde da postavite Đin Čen. Novčana žaba nikada ne treba da bude postavljena pred glavna vrata. Takođe, nikada ne treba da se drži u kupatilu, spavaćoj sobi, trpezariji ili kuhinji.