Pre samog početka, Brahman (apsolutna istina) bio je jedan i nerazdvojan. „Ja sam samo jedan — mogu postati mnogo.” To je izazvalo vibracije od kojih je kasnije postao zvuk, a taj zvuk je bio Om. Samo stvaranje je pokrenuto od vibracija reči Om. Najbliži pristup Brahmanu je upravo taj prvi zvuk, Om. Tako je ovaj sveti simbol postao simbol Brahman-a, kao što slike predstavljaju simbol materijalnih objekata.

Vibracija proizvedena pevanjem Om u fizičkom univerzumu odgovara originalnoj vibraciji koja se prvi put pojavila u trenutku stvaranja. Zvuk Om se takođe naziva i Pranava, što znači da održava život i prolazi kroz pranu ili dah. Om takođe predstavlja četiri stanja Vrhovnog Bića. Sva tri zvuka sadržana u OM (AUM) predstavljaju buđenje, san i duboko stanje mirovanja i tišine. Okružuju Om i predstavljaju „Turija” stanje.

S obzirom da je prvo od tri stanja svesti, budno stanje, ono je predstavljeno zvukom „A”. Drugo stanje je stanje sna, nalazi se između budnog stanja i dubokog sna, i ono je predstavljeno slovom „U”. Poslednje stanje svesti je stanje dubokog sna i prestavlja se sa „M”.
Ovim se završava izgovor Om, kao što je stanje dubokog sna završna faza uma u stanju mirovanja. Kad god je Om naveden u nizu sledi neizbežan period tišine između dva uzastopna Om. Ova tišina predstavlja „četvrto stanje” poznato kao „Turija”, stanje savršenog blaženstva, kada pojedinac sebi prizna svoj identitet sa Vrhovnim.

Simbol Om

Baš kao što zvuk Om predstavlja četiri stanja Brahman-a, simbol Om napisan na sanskritu takođe predstavlja, sve. Materijalni svet u budnom stanju je simbolizovan velikom donjom vijugom. Duboko stanje sna je predstavljeno gornjom levom krivom.

Stanje sna, koje se nalazi između budnog stanja ispod i dubokog stanja mirovanja iznad, potiče od dela gde se ta dva stanja sastaju. Tačka i polukrug su odvojeni od ostatka i vladaju u celini. Tačka predstavlja Turija stanje apsolutne svesti. Otvoreni polukrug je simbol beskonačnog i činjenica je da se značenje tačke ne može shvatiti ako čovek sebe ograničava konačnim razmišljanjem.

Moć izgovaranja Om

1. Pevanje reči Om može da odagna sve ovozemaljske misli, ukloni uznemirenost i ulije novu energiju u telo.
2. Kada se osećate depresivno, mantrajte Om pedeset puta, i bićete ispunjeni novom energijom i snagom. Pevanje reči Om može biti snažno, okrepljujuće sredstvo. Kada pevate Om, osećate da ste čista, sve-prožimajuća svetlost i svest.
3. Oni koji mantraju Om, imaće moćan, lep glas. Kad god odete u šetnju, možete pevati Om. Ritmički izgovor Om čini um spokojnim i uliva duhovne kvalifikacije koje obezbeđuju samoostvarenje.

Meditacija na mantru Om

Udobno se smestite, pronađite neko mirno mesto, sedite, zatvorite oči i potpuno opustite mišiće i nerve. Koncentrišite se na tačku između obrva, umirite i utišajte svesni um. Počnite da ponavljate reč „Om” mentalno povezujući ideje beskonačnosti, večnosti, besmrtnosti… Om treba ponavljati sa osećajem da ste beskonačni i sveprisutni. Prazno ponavljanje reči Om neće doneti željeni rezultat.

Držite značenje reči Om uvek u srcu. Osetite Om. Osetite da ste čisti, savršeni, sveznajući, večni Brahman. Osetite da ste apsolutna svest i beskonačno, nepromenljivo postojanje.
Svaki deo vašeg tela treba snažno da vibrira sa ovim idejama. Ovaj osećaj bi trebalo zadržati ceo dan. Vežbajte redovno i stabilno sa iskrenošću, verom, upornošću i entuzijazmom ujutro, u podne i uveče.