„Kundalini joga ukazuje da svaka oblast ruke formira refleks zonu za odgovarajući deo tela i mozga. Na ovaj način, možemo posmatrati ruke kao ogledalo našeg tela i našeg uma.” – Lotar Rudiger Lutge, stručnjak Kundalini joge, koji je praktikovao mudre još od davnina u kombinaciji sa pranajanom, asanama i meditacijom. Mudre su se pokazale u praksi uspešnim za poboljšanje fizičkog, mentalnog i duhovnog blagostanja. Naše ruke definišu našu karmu i prsti predstavljaju vezu između individualne prane i univerzalne kosmičke energije. Suptilni pokreti ruku i prstiju doprinose optimalizaciji nervnog sistema i stimulišu specifične energetske kanale — nadije. Ljudsko telo je spoj 5 elemenata prirode — zemlje, vazduha, vode, prostora i vatre. Svaki prst deluje kao predstavnik jednog elementa.
Jogiji su verovali da ako neko želi da izleči bilo koju bolest, može da primeni energiju elemenata i da ispravi neravnotežu upotrebom odgovarajućih mudri. Polazeći od palca, prsti redom predstavljaju vatru, vazduh, prostor, zemlju i vodu. Mudre preusmeravaju tok energije do donje čakre, i postepeno uspostavljaju vezu između svih Koša (energetskih slojeva) tela. Pogledajmo 7 mudri, njihove prednosti i period potreban za poboljšanje našeg mentalnog, duhovnog i fizičkog zdravlja.

Gian mudra znanja

Gian mudra znanja

Gian (znanje) ili Ðnana mudra

Aktivira epifizu, opušta um i poboljšava koncentraciju. Ova mudra povećava Vayu, element vazduha u telu. U ovoj mudri palac predstavlja Bramu (vrhovnu realnost), kažiprst individualnu dušu, a njihovo udruženje stvara večno znanje i mudrost.

 • Metod: Za izvođenje ove mudre, spojite vrh palca i kažiprsta, dok su ostala tri prsta ispružena ili blago savijena.
 • Trajanje: Ovu mudru možete primeniti bilo kad u toku dana, dok radite jogu ili tokom meditacije.
 • Prednosti: Đnana Mudra povećava koncentraciju, pamćenje, otklanja nesanicu, pomaže da se oslobodite stresa i besa, olakšava depresiju i glavobolju.
Vayu mudra vazduha

Vayu mudra vazduha

Vayu mudra (element vazduh)

Najbolja je za vata ajurvedski tip tela i smanjuje bilo kakvu stegu zbog viška vazduha u organizmu. Vayu Mudra balansira element vazduha unutar tela.

 • Metod: može se izvoditi tokom sedenja, stajanja ili leženja. Samim savijanjem kažiprsta, možete osetiti falange kostiju. Pritisnite drugu falangu kosti vrhom palca a vrh kažiprsta treba da dodiruje koren palca.
 • Trajanje: Možete praktikovati ovu mudru bilo kad u toku dana, bez obzira da li ste jeli ili ne.
 • Prednosti: eliminiše višak gasova kao što su giht, nadimanje, zatvor. Pomaže kod oboljenja kao što artritis, bol u vratu, drhtavice kod Parkinsonove bolesti, paralize i cervikalnog spondilitisa.
Prithvi mudra zemlje

Prithvi mudra zemlje

Prithvi mudra (zemlja)

Ova mudra pojačava element zemlje u telu. Element zemlja je vitalna komponenta kostiju, hrskavice, kože, kose, noktiju, mišića, tetiva, unutrašnjih organa. Praksa Prithvi mudre je da gradi i oživljava tkiva i jača kosti. Ona proizvodi stabilnost, samopouzdanje i snagu. Prithvi Mudra se takođe naziva i mudrom zemlje. Aktivira telo i smanjuje fizičke slabosti.

 • Metod: Sedite u pozu lotosa ili se jednostavno postavite za obavljanje ove mudre. Nežno spojite vrh domalog prsta i palca, dok su ostala tri prsta opružena.
 • Trajanje: 30-45 minuta svakog dana, odjednom ili u 3 navrata tokom dana.
 • Prednosti: Smanjuje stres, slabost, pomaže u regulisanju telesne mase, poboljšava cirkulaciju krvi, pojačava samopouzdanje. Takođe, povećava odlučnost i usmerava pojedince ka duhovnosti. Poboljšava varenje, razvija vitalnost i otklanja problem nedostatka vitamina.
Agni mudra Sunca

Agni mudra Sunca

Agni (vatra) ili Suria mudra Sunca

Veoma značajna za isceljenje. Povećava element vatre u telu i smanjuje element zemlje. Element Agni (vatra) je povezan sa temperaturom i metabolizmom tela. Primena Suria mudre pomaže u održavanju telesne temperature i regulisanju metabolizma. Suria mudra Sunca povećava element vatre u telu.

 • Metod: Ovu mudru bi trebalo svakodnevno praktikovati isključivo u sedećem položaju i na prazan stomak. Savite domali prst i njegovim vrhom dodirnite koren palca, dok vrh palca dodiruje drugu falangu kosti domalog prsta.
 • Trajanje: Može se praktikovati 20 minuta dnevno, ali izbegavajte vežbanje kada imate kiselinu ili probavne smetnje.
 • Prednosti: Rastvara višak masti u organizmu, smanjuje holesterol, ubrzava varenje, podstiče metabolizam i imunološki sistem, kontroliše nisku BP i reguliše rad štitne žlezde.
Jal mudra vode

Jal mudra vode

Jal mudra (voda)

Deluje na najbitniji element tela, vodu, povećavajući je na optimalni nivo. Sprečava sve bolesti koje nastaju usled nedostatka vode ili bilo kakve dehidratacije. Pomaže u rehidrataciji ćelija, tkiva, mišića, kože, zglobne hrskavice. Jal mudra balansira element vode u telu.

 • Metod: Zauzmite udobnu poziciju ili jednostavno lezite i napravite mudru prstima, dodirujući vrh palca malim prstom.
 • Trajanje: Možete je praktikovati bilo kad u toku dana.
 • Prednosti: Element vode je takođe povezan sa jezikom i čulom ukusa. Prema tome, ova mudra može se koristiti kako bi se prevazišao poremećaj kao što je gubitak ukusa suvoća usta, itd. Jal mudra hrani kožu, čineći je sjajnom. Eliminiše kožne bolesti, povećava protok krvi i smanjuje bolove u mišićima.
Shunya mudra praznine

Shunya mudra praznine

Shunya mudra (praznina)

Mudra praznine ili mudra raja, smanjuje element prostora unutar tela. Pošto je ovaj element povezan sa ušima, pomaže u oslobađanju uha od bolova i mnogih poremećaja sluha. Ona takođe pomaže praktikantu da otvori svoju srčanu čakru, a pogodna je i pri meditaciji. Shunya mudra može brzo da izleči bol u uvetu ako se primenjuje u dužem vremenskom periodu.

 • Metod: Da biste primenili ovu mudru smestite se udobno, savite srednji prst a vrhom palca pritisnite prvu falangu kosti srednjeg prsta. Ostali prsti treba da budu ispruženi i isto to uradite i sa drugom rukom.
 • Trajanje: Potrebno je praktikovati 15 minuta, tri puta u toku dana. Ako primenjujete ovu mudru u isto vreme svakodnevno, ona deluje kao katalizator u postizanju željenih rezultata.
 • Prednosti: Shunya mudra je efikasna u otklanjanju problema vezanih za uho, grlo ili nos. Ova mudra pomaže kod sluha i govora i leči svaku ukočenost u bilo kom delu tela. Takođe je korisna za prevazilaženje problema sa pokretljivošću i vrtoglavice.
Prana mudra

Shunya mudra praznine

Prana Mudra (vitalna energija)

Prana mudru možete primeniti kad god se osećate umorno ili kada vam je potrebna dodatna energija. Doprinosi optimalanom protoku prane u telu, aktivira korensku čakru i povećava vitalnost. Prana mudra, ili mudra života, stvara energiju u telu i poboljšava snagu i imunitet.

 • Metod: Sedite u pozu lotusa. Spojite vrhove malog, domalog prsta i palca dok su ostali prsti ispruženi.
 • Trajanje: Ne postoji određeno vreme, možete vežbati u bilo kom vremenskom periodu, ili počnite sa 5 do 6 minuta tri puta dnevno i povećajte na 15 minuta.
 • Prednosti: Sa sposobnošću da kontroliše suptilne energije naše aure, ova mudra čisti našu auru. Magnetna sila koju stvara ova mudra kreira unutrašnji fokus, jasnoću. Ova mudra je takođe bitna za poboljšanje vizije za naš život. Povećava vitalnost, smanjuje zamor i nervozu. Prana Mudru treba izbegavati ukoliko patite od kašlja ili prehlade.

Opustite se, dišite i osetite unutrašnji protok energije, kako se svaka ćelija u potpunosti revitalizuje. Ove mudre se mogu primeniti na bilo šta i uvođenjem ovog drevnog alata za isceljenje u vaš svakodnevni život, pomoćiće vam da se povežete sa svojim unutrašnjim bićem i univerzalnom energijom. Mudre prožimaju mir, ravnotežu, i spokoj.