Merkur je započeo svoju retrogradnu fazu 5./6.januara i trajaće sve do 25./26.januara. Ovo je astronomski i astrološki fenomen koji se dešava svaka četiri meseca i traje tri nedelje.

Sa Zemljine perspektive izgleda kao da se Merkur kreće unazad ali to nije slučaj. To izgleda tako zbog korelacije orbita, a i Merkur i Zemlja orbitiraju oko Sunca. Međutim astolozi to posmatraju kao da se kreće unazad u tom periodu.

Retrogradni Merkur: promene, greške, haos, uvidi, ponavljanje proživljenog i transformacije.

Merkur vlada svim vrstama komunikacije, bilo da je to pisanje, govor, čitanje, interakcije na društvenim mrežama ili bilo koji drugi metod prenosa informacija. Takođe vlada migracijama, vožnjom i svim pokretnim stvarima, poput onih koje imamo na automobilu. Za vreme retrogradnog merkura pojavljuje se više grešaka, ometanja, kvarova i komplikacija na svim ovim poljima, upravo po ovome je retrogrdni merkur čuven.

Odličan je period da se vratite starim poslovima, ponovo povežete sa ljudima, projektima i okolnostima iz prošlosti. Generalno nije dobar period da započnete bilo šta novo, mada ovo nije slučaj za svaku oblast i postoje drugi faktori i mogućnosti koje treba razmotriti.

Postoji i mogo dublja i značajnija svrha za svaki retrogradni Merkur, a to je prilika da steknemo uvide.

Tradicionalno Merkur je planeta alhemije, tokom retrogradnog perioda postoje okolnosti koje utiču na naš život tako što pokušavaju da nas nateraju da napravimo neophodne promene.

Na nama je da primetimo ove znake iz univerzuma. Ukoliko zanemarimo ove znake potencijalno možemo napraviti još više neprijatnosti koje će nas pratiti kroz ovaj period.

Pocetak retrogradnog Merkura kroz zemljane znake.

Kroz 2014. i 2015. svi retrogradi Merkura događali su se kroz vazdušne znake. Ovaj retrtograd predstavlja početak serija koje će se dešavati u zemljanim znacima sve do decembra 2017.te. Kao društvo proživećemo promene, prilagođavanja i transformacije u našim vezama kroz ove znake.

Zemljani znaci, bik, devica i jarac su povezani sa praktičnošću, snalažljivošću, pouzdanošću, temeljima, novcem i materijalnim resursima. Poslednji put je Merkur imao retrograd u ovim znacima od maja 2009. do decembra 2010. Tokom predstojeće dve godine možete očekivati slične promene, prilagođavanja i transformacije koje ste imali u njegovom prethodnom ciklusu.

Ukoliko imate znanje o vašoj solarnoj karti možete sa preciznošću pogledati u kojim tačno oblastima ćete imati najveći uticaj u naredne dve godine.

Merkur ce najviše retrograda imati u jarcu, ali počinje sa vodolijom.

Jarac caruje odgovornošću, ambicijom, karijerom, društvenim statusom, fizičkim i društvenim strukturama, strategijom, menadžemtnom, tradicijom i kontrolom. Jarčevi su orijentisani ka cilju. Tradicionalni simbol jarca je planinska koza koja stremi ka planinskom vrhu prevazilazeći sve prepreke na tom putu. Na ovom Merkurovom retrogradnom putu mi pravimo sve promene i podešavanja dok nam stižu uvidi i dok osvešćujemo svoj život.

Iako će se 90% retrograda Merkura dogoditi u Jarcu, ovo putovanje unazad počinje u znaku Vodolije.

Kao vazdušni znak vodolija je ingeligintna i društvena i prirodno se povezuje sa deljenjem ideja. Sve se vrti u radu sa grupama, društvenim mrežama, druženju sa prijateljima i predstavljenjem zajednice. Vezuje se i za nauku, tehnologiju, inovacije, napredak i progresivno razmišljanje. Na primer, internet je doslovno većinom osmišljen od strane vodolija.

Uzimajući u obzir da ovaj retrograd počinje vodolijom pre nego se dublje razvije u jarca postoji veza imeđu toga šta je potrebno uraditi u carstvu jarca kako bi vodolije imale od toga benefit. Merkur nas ponovo posećuje i tera na neophodne promene i prilagođavanja u našim navikama, ciljevima, ambicijama i u svemu što utiče na naš život kako bismo krenuli za novim idejama, inovacijama i progresivnom mišljenju i na taj način služili pojedincima ili globalno.

Pregled putovanja retrogradnog Merkura

4.-5.januar: Merkur pravi kvadrat sa Marsom, potom Merkur kreće retrograd u vodoliji

Mars u škorpiji formira napete aspekte dok Merkur jedan sat ranije kreće svoj retrograd. Ovo nam može doneti svesnost o promenama koje trebamo napraviti. Dok će nekima ovo biti napet i bolan period. Moguće su svađe ili konflikti izmedju prijatelja, partnera ili u porodici.

Moguće su tenzije ili situacije koje zahtevaju urgentne intervencije. Nešto što je bilo skriveno od vas sada može doći na videlo ili možete toga postati svesni na blag ili neprijatan način. Za druge ovaj period će dovesti pojačanu mentalnu i/ili fizičku aktivnost.

8.-10.januar: Merkur se retrogradno vraća u jarca i energija dobija mnogo ozbiljniji ton. Više isticanja za jarca kako smo i gore naveli će doći na red. Venera (planeta zabave i zadovoljstva) će se pridružiti vladaru jarca, Saturnu, što potencijalno oduzima zabavu veneri osim ako se ne zabavite po zakonima Saturna kao što je fokusiranje na karijeru, građenje posla koji volite ili preuzimate neku drugu ulogu karakterističnu za jarca. Ovi aspekti su karakteristični i za mlad Mesec što znači da će nas pratiti celog meseca koji je pred nama.

14.-15.januar: Merkur u konjukciji sa Sncem, potom seče severni čvor i Jupiter.

Kad god retrogradni Merkur stigne Sunce to prepoznajemo kao inferiornu konjukciju i vidimo je kao početak novog retrograda. Za vreme ovog perioda imamo mogućnost za velike uvide ali može biti i period velikog haosa sve zavisi koliko dobro ste osluškivali sebe. Ili oba!

Ovo je važan period da obratite pažnju na ono što vam Univerzum govori. Koja god da je bila tema od 19. decembra ovo je vreme da izvučemo neko značenje. Što ste više obraćali pažnju na iskustva i posledice to ćete bolji uvid imati. Važno je da koliko god da ste imali razumevanja i uvida u ovom periodu pravo vreme za sve to tek dolazi u predstojećim mesecima i doneće mnogo više jasnoće u svemu.

Prateći Merkurovu knjukciju sa Suncem, Merkur će se dotaći i Jupitera koj je takođe krenuo retrograd nekoliko dana nakon Merkura. U ovom trenutku se možemo osvrnuti na ono što smo dosada naučili i postaviti neke nove životne ciljeve.

20.-24.januar: Merkur pravi kvadrat sa Uranom u strelcu, potom konjukcija Plutona i punog meseca

Ovo je vreme za iznenadne i neočekivane stvari da se dogode. Takođe je potencijalno vreme za pobunu, razdvajanje ili ukoliko je vama to potrebno (ili drugome) da postanete nezavisni i sobodni.

Uzevši u obzir da je Merkur u jarcu i retrograd Plutona, može dovesti da jedna strana bude kontrolno ovisna, zapovedačka, manipulativna ili preagresivna. Možda će to imati veze sa potrebom da se fokusirate na ciljeve vezane za karijeru i uklanjanje okolnosti koje vas u tome sprečavaju. Kada Merkur stigne Pluton ukazuje se još veći prostor za duboke uvide i neki ljudi će imati šansu za dalje transformacije.

Pun mesec će se desiti 23.-24.januara. On je pun emotivnih naboja što nas može dovesti do bitnih olakšanja u vezi nekih životnih situacija. Uzimajući u obzir Merkurove aspekte ova dva dana i specfičan pun mesec ovaj period i naredne dve nedelje ima mnogo više potencijala za značajne promene od bilo kog drugog.

25.janura-14.februar: Merkur staje i polako počinje da ide napred.

25.-26.januara Merkur se zaustavlja i biće miran na nebu potom u narednim danima kreće napred. Ovaj period će nam pružiti uvid u stvari koje smo naučili tokom njegovog retrograda i kako da nastavimo i mi sami dalje. Sve će postajati jasnije i jasnije do 14.februara.