Šta se zaista krije iza priče o feniksu, ptici besmrtnosti, ptici koja se rađa iz pepela?

Feniks je poznat u različitim oblicima i pod raznim imenima širom bliskog i dalekog istoka, mediterana i evrope. On je simbol vaskrsenja. Ime feniks moguće da potiče iz grčke gde je značenje reči phoinix – crvena krv.

Legenda kaže da feniks ima crveno i zlatno perije u bojama sunca. Ima prelep melodičan glas koji postaje tužan kako se bliži smrti. Druga bića ga tako prebole u toj lepoti i tuzi kada padne mrtav.

Iz drevnih tekstova smo saznali da samo jedan feniks može živeti u jednom trenutku. Hesoid, grčki pesnik, napisao je da feniks živi 9 puta duže od gavrana koji je čuven po dužini života. Po drugim izvorima feniks može živeti do 97200 godina.

Tradicija kaže da se feniks hrani samo iz vazduha i tako ne povređuje nijedno živo biće. Živi usamljenim životom u dalekoj zemlji, dolazi u oblasti naseljene ljudima samo kada je spreman da umre. Ukoliko se povredi ili rani ima sposobnost da se zaceli.

Kada približi kraju života feniks svije gnezdo u koje se smesti i onda tako izgori u pepeo. Ubrzo zatim on se rađa ponovo. Prema nekim tradicijama novi feniks pokupi stari pepeo i odnosi ga u egipatski grad Heliopolis kako bi ga predao bogu sunca. Za pepeo koji leži na oltaru sunca se smatra da oživljava umrlog čoveka.

Kada je rimski imperator Elgabalus (203. – 222. p.n.e) pokušao da postane besmrtan večerao je rajsku pticu kao zamenu za feniksa, ali to mu nije uspelo, umesto toga imperator je ubrzo ubijen.

Nažalost postoji malo informacija o feniksu, ptici plamena.
Neki ljudi čvrsto veruju da je on Božiji ljubimac pušten na svet iznova i iznova kako bi dao ljudima uvid u božanske moći. Drgugi zaklinju da je feniks sam bog, inkarnacija Feirosa donoseći mir i pravednost dobrima a odmazdu zlima i korumpiranima.

Postoje i oni koji tvrde da je to obična životinja koja se ne razlikuje od labuda ili golubice. Zasad niko nije uspeo da ustanovi pravo poreklo legende o feniksu. Veruje se ali ne sa sigurnošću da legenda potiče sa orijenta i da je usvojena od propovednika molitveniku sunca iz Heliopolisa, kao alegorija suncu koje se ponovo rađa svakog dana.
U hrišćanstvu feniks je postao popularan kao simbol za Isusa Hrista koji je vaskrsao.

Legnde o čudesnom nadprirodnom biću žive stolećima. Feniks nikada nije trajno umro. Legenda kaže da on postoji od kako je univerzum stvoren.