Zvet ćutanja (mauna) ima za glavni fokus da probudi svesnost. Svedena svest znači biti u trenutku sve vreme i iskusiti svaku radnju u punoj svesti.

Ako pijete kafu, ne pijete kafu dok čitate novine, sve vreme vaš um misli o zadatcima koje vas čekaju. Pijte kafu i budite svesni šoljice koju dižete. Podižete je do usana, osećate senzaciju ukusa, vratite šoljicu na mesto i vaš um je preplavljen sadašnjim trenutkom. Živeći u sadašnjosti pojačavate svesnost. To je kao da isključite auto pilota i udaljite se od svoje svakodnevne rutine.

Zavet ćutanja povećava vašu svesnost i prodrma vas tamo gde je potrebno kako bi razbio kalup. Poznat je kao duhovno buđenje ili prosvetljenje.

Menjate definiciju sebe

Bez drugih nemamo definiciju sebe. Određujemo ko smo na osnovu percepcije drugih. Kada ste pod zavetom ćutanja ne pripremate više u glavi odgovor i reakcije na okolnosti. Kada prestanete da mislite i pričate kroz situacije nemate drugog izbora nego da skinete svoje maske.
Ova maska je ono što su vam drugi rekli da jeste. Uloga koju igrate u igrama koje igrate.

Povećava se percepcija

Vaš osećaj postaje preplavljen energijom. Ova energija je bila sažvakana mišljenjem i pričanjem tako da kada se oslobodi dobija neverovatan intenzitet.
Zalasci sunca će postati jasniji, cveće privlačnije i ceo svet oko vas oživljava. Zvezde deluju sjajnije i vaše veze su dublje dok uranjate u svoje čudesno i spontano postojanje.

Prestajete razmišljati u rečima

Jezik ima za ulogu da vokalno izrazi misli ali znamo da se ne mogu sve misli i osećanja izraziti rečima.
Svaki put kada posegnemo za rečju naša misao postaje komplementerna toj reči i svedena na nju. Bez reči misao se širi u neizrečivo i raste. Počinjete da vidite stvari koje niste nikada videli i doživljavate nove osete.
Ovo se dešava jer smo prestali povezivati svet sa kodom. Ne postoje više klasifikacije misli, one su samo misli. Nema više mislioca u mislima to su samo misli.

Gube se osećaji za ispravno i pogrešno

Moralna diskriminacije je status kvo, nametnutna od društva zbog uspostavljanja kontrole. Ali u ovom stanju vi više niste socialni vi. Maska je skinuta unutar vas, stoga vi sami u sebi doživljavate osećaj za ispravno i pogrešno. Ovo je od esencijalne važnosti jer ova podela više ne postoji. To su samo iskustva.
Postajete tečni i počinjete da pratite tok vibracija i energija oko vas.

Nestaje lažni identitet

Kada više ne možet da se identifikujete sa rečima, sa percepcijom drugih i sa akcijama i reakcijama ljudi koji vas okružuju razbili ste kalup.
Naučili ste da pustite. Pustili ste. Ali otpuštanje nikada ne može biti na silu i tako ulazite u začarani krug uma.
Otpuštanje je doživljaj, jednostavno se desi. Zakon ćutanja jednostavno ogoli lažne identifikacije.