Sinhroniciteti su više nego same slučajnosti, ova iskustva postoje kako bi nam pružila važne poruke u bitnim trenucima naših života. Kada počnemo da obraćamo pažnju kada, gde, zašto i kako se dešavaju, tada ćemo početi da primećujemo i sam razvoj obrasca. Imajući u vidu ovaj obrazac mi učimo da razumemo i principe Univerzuma sa kojima smo u interakciji svakog dana.

Sinhroniciteti su oni trenuci „smislene slučajnosti“ kada se granica rastvara između unutrašnjeg i spoljašnjeg. U ovom trenutku sinhroniciteta, baš kao san, naše unutrašnje, subjektivno stanje izgleda kao da se materijalizuje unutar, kao i kroz spoljni svet.
Dodirujući srce našeg bića, sinhroniciteti su trenuci u vremenu u kome postoji rascep u tkanju onoga što smo uzeli za realnost i što postoji u višim dimenzijama izvan vremena. Sinhroniciteti su izrazi nadrealne prirode stvarnosti, trenuci u vremenu kada vanvremenska, nadrealna priroda univerzuma sija produžujući svoj sjaj otvoreno nam se otkriva, nudeći nam otvorena vrata ka lucidnosti.

Sinhronicitet je jedan od Jungovih najdubljih, a istovremeno i najteže razumljivih otkrića, delom zbog toga što se ne može prihvatiti kao takvo, dokle god lično ne zakoračimo i ne doživimo polje sinhroniciteta na sebi. Jungovo otkriće sinhroniciteta slično je Ajnštajnovom otkriću relativiteta u fizici. Zato što je tako radikalno nepovezano sa našim uobičajenim predstavama o realnosti, iskustvo sinhroniciteta je toliko impresivno da je Jung razmatrao ovaj fenomen više od dvadeset godina pre nego što je objavio njegovo razmišljanje o tome. Jungov sinhronistički univerzum je predstavljao novi pogled na svet koji je prigrlilio linearnu kauzalnost, nadmašujući je istovremeno.

Karl Gustav Jung

Karl Gustav Jung

Sinhronistički univerzum balansira i dopunjuje mehanički svet linearne uzročnosti dimenzijom koja je izvan prostora, vremena i uzročnosti. U sinhronicitetu, dva heterogena svetovna-sistema, kauzalni i akauzalni, blokiraju i prodiru jedan u drugi na trenutak u vremenu, što je i izraz kreiranja aspekta manifestacije naše celovitosti.

Ukratko, sinhronicitet ukazuje da stvari nisu povezane samo uzročno-posledičnim vezama nego i smislom.

Da bismo razumeli sinhronicitet kako sada izgleda, kako se pojavljivao u vašoj prošlosti i kako će se pojaviti u budućnosti, hajde da pogledamo okolnosti u kojima se sinhronicitet pojavljuje u vašem životu.

Dok čitate sledeće opise, čitajte pažljivo. Skenirajte svoju memoriju za slične događaje. Razmislite o tome šta se desilo poslednjih nekoliko nedelja i meseci i sagledajte kakvi se to obrasci pojavljuju.

Mi doživljavamo sinhronicitet najčešće kada smo otvoreni i svesni, što je zauzvrat pod uticajem spoljašnjih uslova u kojima smo se pronašli i unutrašnjih stanja u kojima smo se postavili.
Posebne okolnosti kao što su rođenja, smrti i vremenski preokreti su spoljni uslovi koji nas guraju ka otvaranju i širenju svesti.
Okolnosti iz svakodnevnog života mogu biti bogate sinhronicitetom ako imamo prave unutrašnje uslove — ako postanemo otvoreniji prema svetu kroz individualnu svest i unutrašnji rad na sebi.

Ciklus ili ciklične promene koje se pojavljuju u našem svetu. Na primer, u ovom trenutku imate tri nova prijatelja u vašem životu, svi sa istim imenom. To bi moglo da znači da se vaš život postavlja za neku vrstu promene. Takođe možete početi da primećujete kako vaš život teče u ciklusima. Na primer na svakih 7 ili više godina, velika promena se odvija u vašem životu.

Istražite ovu misao detaljnije i vidite kakve sve sinhronicitete možete prepoznati!