Planeta Merkur je započela svoj retrogradni ciklus 17. septembra i trajaće sve do 9. oktobra. Ovo je astroloski fenomen koji se odvija redovno svakog četvrtog meseca, zahvata period od oko 3 nedelje.

Sa pozicije planete Zemlje izgleda kao da Merkur ide unazad, ali to nije slučaj. Samo se tako čini zbog korelacije orbita izmedju Zemlje i Merkura koji se kreću oko sunca. Tada ih navodno astrolozi posmatraju drugačije nego kada izgleda kao da se kreću unapred.

Kako Merkur utiče na nas?

Merkur vlada svim nasim vrstama komunikacije i dokmentacije, kao i komunikacionim tehnologijama kao što su računari i pametni telefoni. Takođe je vladalac intelekta, učenja, vesti, informacija, analitičkog razmišljanja. Povezan je sa putovanjima, slanjem pošte, isporukama. Sve sa pokretnim delovima kao što su automobili i aparati su takođe pod uticajem Merkura.

Kada Merkur postane retrogradan primetne su greške u proračunima, nesporazumi, uznemirenost, zbunjenost, raskidi, slomovi, a ponekad i haos u ovim oblastima.

Sveopšte je poznato da ovo nije dobar period za pravljenje važnih odluka niti potpisivanje bilokakvih ugovora. Ako je neophodno da zaključite neki ugovor ili se intuitivno osećate da biste trebali to uraditi morate biti svesni da je veoma moguće da će doći do revizije tih stvari kao i da postoje nešto što u još uvek ne vidite jasno. Barem se osigurajte da ste sve dobro proverili, iskontrolisali i razjasnili koliko god je to moguće.

Takođe ovo je nepovoljan period za kupovinu, naročito električnih uređaja ili vozila. Savetujemo Vam da čuvate sve račune iz ovog perioda narednih 25 nedelja.

Započinjati nešto potpuno novo uopšte nije preporučljivo osim ako to ne planirate dug vremenski period unazad ili ako vam to nije prvi pokušaj te sada na neki način samo rekonstruišete.

Ovo je generalno dobar period da se ponovo povežete sa starim prijateljima, dovršite započete poslove i projekte, preslišate se oko svega vezanog za posao ili završite knjigu koju ste odavno započeli. Savetuju se završavanje svih započetih radnji u prethodnom periodu.

Vreme uviđanja i prilagođavanja

Najbolji način da sarađujete sa Merkurom je da budete što prilagodljiviji. Ovo je vreme bi trebali koristiti više desnu hemisveru mozga nego što to ubičajeno činimo. Sve izazove u gore pomenutim aktivnostim trebamo izbegavati jer nam mogu stvarati komplikacije i odlaganja koja nam trebaju pomoći da steknemo bolji uvid u dešavanja.

Spoznaje koje stičemo za vreme retrogradnog merkura nam pomažu da napravimo adekvatna prilagođavanja u našem životu. Prilagođavanja ili podešavanja koja napravimo ili je potrebno da napravimo su različita. Ovo zavisi od toga u kom znaku se nalazi retrogradni Merkur, koje su još planete uključene, a ono što je ključno je kako utiče na natalnu kartu osobe.

Retrogradni Merkur u vagi

Vaga je vazdušni znak, kao svi vazdušni ona je društvena i intelektualna baš kao što je to Merkur kao planeta. Razlika izmedju Vage i ostalih vazdušnih znaka (blizanci i vodolija) je u tome što je više orijentisana vezama/povezanostima, balansiranju, jednakosti/ravnopravnosti, pravdi, društvenoj pravdi i taktiziranju.

Sa retrogradnim Merkurom u ovom znaku postoji veliko isticanje oko odražavanja na probleme u komunikaciji i probleme u vezama i partnerstvu. Neodlučnost može biti na visokom nivou sve vreme. Vaga će razmišljati o drugima iz druge perspektive, ovo može izazvati još više odlaganja tokom ovog perioda. Možemo razmišljati i analizirati, menjati pogled na stvari u vezi svega. Ključno u ovom periodu, ponovo, jeste da prihvatimo neke nove tačke gledišta i pronalazimo načine kako da stvari dovedemo u red.

Venera, Pluton i nedavno pomračenje Sunca

Venera, vladalac Vage, je završila svoj retrogradni položaj, tačno 6. septembra, a u post retrogradnom stadijumu će se nalaziti sve to 9.oktobra. Ovo nam ukazuje da će mnoge teme kojih smo se dotakli u prethodnom tekstu nailaziti na prilagođavanje, dogovoranje, uređivanje ili raskidanje veza.

Takođe, nedavno smo imali pomračenje sunca u Vagi, znaku kojim vlada Merkur. Ovo može biti vreme kada mi komuniciramo jedni sa drugima o tome šta je fer u našem poslovanju, dužnostima… ne samo u privatnom životu već i u poslovnom okruženju. Vaga se često vezuje sa balansom i za neke ljude ovo može biti vreme u kom će uneti novi balans u svoj stil života.

Merkur će praviti kvadrat sa Plutonom u Jarcu. Ovo ukazuje na vreme u kom skriveni problemi mogu isplivati na videlo. Neki ljudi ce doživeti konflikte oko isterivanja pravde sa drugim ljudima koji su na moćnijim pozicijama u odnosu njih ili su neka vrsta autoriteta. Drugi način na koji se ovo može manifestovati je da ta potreba za isterivanjem pravde i jednakošću može skrenuti pažnju na bilo koju strukturu za vreme transformacije.

Stvari koje možemo raditi za vreme ovog perioda

Ovaj retrogradni traje od 17. septembra do 9. oktobra najboje je izbegavati donošenje bilokakvih važnih odluka. Za vreme ovog perioda univerzum nam pomaže da napravimo neophogne promene i podešavanja u našem životu. Budite voljni da sagledate stvari u drugom svetlu naročito kada je reč o vezama. Reflektovaće se tamo gde vi i drugi imate nedostatak razumevanja i pravednih međusobnih odnosa.