Himalajski mudraci su duhovne vođe, visoko razvijeni i uzvišeni poznavaoci svih nauka i tehnika koji pomažu ljudima da dostignu više nivoe svesti. Ne mogu se sresti u mestima koja pohode radoznali turisti, jer žele da ostanu nepoznati.

Na obroncima Himalaja žive stotine zajednica naroda koji se ističu osobenim načinom života, nastalim usled neobične mešavine indijske, tibetanske i kineske kulture. Neistraženim stazama, ispred ljudi, idu mudraci, vodiči, budni izaslanici, da bi im krčili puteve, pomagali im i, prosvetlili ih. Ne mogu se sresti u mestima koja pohode radoznali turisti, jer žele da ostanu nepoznati. Nama su dostupna njihova učenja, kao i pouke o što smislenijem i ispunjenijem životu.

Unutrašnja snaga, radost i služenje

Himalajski mudraci su duhovne vođe, visoko razvijeni i uzvišeni poznavaoci svih nauka i tehnika koje pomažu ljudima da dostignu više nivoe svesti. Neprekidno su uronjeni u sebe, u svoju suštinu, ali su istovremeno stopljeni sa prirodom i neprekidno nadahnuti njenom lepotom. Žive u kućama od blata, u pećinama, improvizovanim skloništima, jer je svaki prostor njihov hram. Dane provode u meditaciji, u potrazi za dubljim istinama života, koje leže ispod površine, ispod onoga što je pojavno. Poznate su im tajne spiritualnog prosvetljenja, koje otkrivaju svojim učenicima, iskušenicima. Odlikuje ih duboko razumevanje za ljude, duboko saosećanje, pa se često bave i dobrotvornim radovima. Savladali su ahimsu, uzdržavanje od ubijanja i nanošenja bola drugima, mislima, rečima i delom. Ne uznemiravaju ih nevažni događaji. Oslobođeni su svih strahova, a posebno straha od smrti, jer veruju da je duša večna. Neustrašivost smatraju za jedan od važnih koraka ka prosvetljenju. Za njih su unutrašnja snaga, radost i nesebično služenje drugima osnovni principi života.

U harmoniji sa okolinom

Mudri učitelji neumorno vežbaju jogu, meditaciju, svest o disanju, kontrolu uma i disciplinuju primitivne nagone. Jedu isključivo hranu biljnog porekla, jer veruju da je zdrava i dobra za dugovečnost. Omiljeno piće im je vino večnog blaženstva. Ispunjeni su ljubavlju koju, po njima, čovek treba da potvrđuje umom, delom i rečima. Neguju posebnu ljubav prema prirodi, živim bićima i sveukupnosti. Umeju da čuju pesmu cveća i trava. U svemu pronalaze dokaze lepote. U harmoniji su sa svojom okolinom i u skladu sa melodijom univerzuma.

Čovek je pripadnik kosmosa

Uzvišeni himalajski učitelji smatraju da je potpuno nevažno gde neko živi i pod okriljem koje religije se rodio. Za njih je svaki čovek institucija za sebe, ravnopravni pripadnik kosmosa. Iako se ne mešaju u politiku, preporučuju da se grade mostovi između zapada – prostora sa naprednom tehnologijom i istoka – gde vlada carstvo duhovnosti. Pobornici su univerzalnog bratstva i zagovornici večitih istina svih velikih religija – hinduizma, islama, budizma, judaizma i hrišćanstva.

Himalaji, tvrđava mudrosti, utočište drevne i bogate tradicije, prepuni su misterija koje su kao stvorene za pesnike, slikare, muzičare i putnike. Međutim, svoje najvažnije pouke, ove teško osvojive planine, otkrivaju jedino misticima koji umeju da prepoznaju i cene njene inspirativne lepote.