Energija je energija. Ne može se suzbiti niti neutralisati, ali se može pretvoriti iz negativne polarnosti u pozitivnu stvaralačku energiju.

Svi znamo za negativnu energiju kao što su bes, razočaranje, razdražljivost. Džidu Krišnamurti u svojoj knjizi „Think On These Things“, ima poglavlje pod nazivom „Negativno razočaranje“. U tom poglavlju on iznosi koncept po kome je „razočaranje” energija koja se može okrenuti u našu korist. Kao energija, „razočaranje“ samo po sebi nije loše. Problemi se javljaju kada se manifestuje kao negativna reakcija.

Odbacivanje etikete

On piše da je prvi i najvažniji korak u pretvaranju energije, odbacivanje etikete njenog izvora. Umesto da budete ljuti zbog nečeg što je neko rekao ili uradio, jednostavno ste – ljuti. U suštini, lišavate se moći kada „identifikujete izvor kao nešto izvan vas.“ Ako ste ljut zbog nečega što je neko kazao, dali ste moć etiketi. Stavili ste do znanja svojoj podsvesti da ste nemoćni u ovoj situaciji. Izvor moći je izvan vas. Ono što je neko kazao je taj svemoćni izvor energije koji je uzrokovao vaš bes. Sa tom etiketom, nemate nikakvu moć – odrekli ste je se u korist onoga što je kazao.

Sa tom etiketom ne postoji ništa što biste mogli da uradite sa energijom, jer ste definisali sebe kao nemoćnog u ovoj situaciji. Odbacivanjem etikete i tvrdnjom da je izvor tog iskustva „u vama samima“, povratili ste moć nad energijom. To je vaš bes, ne zbog nečeg određenog. To je jednostavno — bes. Bez dodatka uz etiketu, bes je sada upotrebljiv. On sada može biti pretvoren.

Vežba sa vizualizacijom

Prvo, upravo onako kako Krišnamurti predlaže, potrebno je zaboraviti na etiketu i razlog zašto mislite da ste besni, razočarani, iznervirani… Ego će i dalje pokušavati da smisli nekakvu etiketu, jer je njegov posao da racionalizuje i stvori razlog za iskustvo na dohvat ruke. Podsetite sebe da, da nije u pitanju ovaj razlog, bilo bi stotine drugih. Kada kažete: „Ja sam ljut ili besan, uznemiren, razočaran“…, kao prvo postajete vlasnik energije.

Sledeći korak je da vizualizujete tu energiju kao tamnu loptu negativne energije, nisko u čakrama, pri dnu kičme. Zatim pustite tu sliku i pređite u srčanu čakru gde vizualizujete vatrenu loptu energije. Nekoliko puta duboko udahnite i napumpajte energiju da biste videli kako vatra srčane čakre vedro gori.

Ponovo se okrenite slici tamne lopte energije pri dnu kičme. Ispustite dah u ovu negativnu energiju, zatim udahnite i zamislim kako vučete tu tamnu loptu energije uz kičmu. Kada je okružite vatrenom loptom energije, videćete kako će tama ove energije izgoreti od plamena vatre iz vašeg srca.

Sada imate u sebi jasno zračeću energija koja nije u vezi sa bilo čim. Radi se o istoj količini energije, ali je ona oslobođena negativnosti i možete da je izrazite kako god želte… radite u vrtu, pišete knjigu, posvetite se važbanju… Energija je pretvorena iz svoje negativne reakcije u pozotivnu stvaralačku energiju kojom možete upravljati kako želite.

Izvor: „Čakre za početnike“ — Dejvid Pond