Zajednica majstora borilačkih veština formirana od strane deset beogradskih borilačkih klubova, uz saradnju kancelarije za mlade gradske opštine Zemun, organizuje prvi kamp borilačkih veština u Beogradu. Cilj projekta je borba protiv nasilja u društvu.

Kamp BEOGRADSKI RATNIK biće realizovan od 15. avgusta do 27. septembra, svake subote i nedelje od 17 do 20 sati, pored hotela „Jugoslavija“, na zelenoj površini između zamka i parka prijateljstva. Ideja je da se neke od aktivnosti sprovedu i na Velikom ostrvu i plaži Lido.

Građani Beograda će, posebno deca i mladi, biti u prilici da se bliže upoznaju sa pozitivnim aspektima bavljenja borilačkim veštinama i sportom. Kamp je besplatan, kulturno-sportskog karaktera je i pruža mogućnost učesnicima da se informišu, vežbaju, podučavaju i dobro zabave. Poruka kampa je „BORITE SE PROTIV NASILJA:“

U okviru redovnog programa izvešće se: demonstracioni prikazi veština, javni časovi, male škole veština, testiranja, savetovanja, mini takmičenja i seminari. Program je organizovan u celine po vikendima, pa će u okviru tih celina biti vikendi namenjeni najmlađima – Nindža klinci, zatim ženski vikend – I Bog stvori ženu, vikend za najizdržljivije – Umri muški, vikend – Poslednji samuraj, i drugi.

Posetiocima kampa BEOGRADSKI RATNIK predstaviće se sledeće borilačke veštine, sportovi i škole: aikido, karate, kendo, ninđucu, istorijsko evropsko mačevanje, kung fu, tai či čuan, či gong, joga, samoodbrana, borilački fitnes, žongliranje, ples, streljaštvo, sportski poligoni za decu.

U okviru specijalnog programa nastupiće gosti sa Festivala znanja, koji će napraviti mini festival na otvorenom, u okviru kojeg će biti izvedene radionice razvoja intelektualnih veština.

Na manifestaciji će, između ostalih, učestvovati sledeći klubovi: Kendo klub Beograd, Kung Fu Vu Šu klub „Kaluđeri“ iz Beograda, Beogradski Aikido Klub, karate klub Beograd, Škola istorijskog mačevanja iz Beograda, Buđinkan Rjoto Dođo iz Beograda, Sportska akademija Beograd, Redhit klub iz Beograda, Tai či čuan savez Srbije iz Beograda, Panonski gusari iz Beograda, a očekuje se potvrda ućčešća još nekih klubova i istaknutih pojedinaca.

Realizacija prvog borilačkog kampa BEOGRADSKI RATNIK poverena je organizaciji „Urban rights“ iz Beograda.