Joga savez Srbije organizuje Šesti međunarodni festival joge – Srbija 2015, na beogradskoj Adi Ciganliji, na otvorenim tribinama ispred restorana „Jezero”, 1. i 2. avgusta sa početkom od 16.30. sati. Ulaz za sve zainteresovane građane je slobodan.

Međunarodni festival joge okupiće predstavnike različitih joga škola iz čitavog sveta i praktičare joge iz 42 grada u Srbiji. Učešće su najavili predstavnici Joga saveza Austrije, Češke, Crne Gore, Bugarske, Nemačke, Švajcarske, Italije, a očekuju se i predstavnici zemalja Azije i Rusije.

Revijalni sastav art joge Joga saveza Srbije, kao i predstavnici joga klubova iz Srbije, posebnu pažnju pokloniće prezentaciji art joge „Similiris“, trenutno najpopularnijeg stila joge u svetu.

Suorganizatori Festivala su: Međunarodna joga akademija i Međunarodno društvo za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge, dok su pokrovitelji: Internacionalna joga federacija, Evropska joga federacija i Američka joga federacija.

Medijski pokrovitelj je Joga TV, a cela manifestacija održava se uz podršku Turističke organizacije Srbije.

Joga kao zdrav životni stil

Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice i u svesnosti da se neželjene navike mogu menjati i život učiniti sadržajnijim. Joga preporuka je svakodnevna nega telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), koncentracije, relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

Zakonska regulativa

Joga savez Srbije je nacionalni granski savez, utemeljen u negovanju akademskog pristupa jogi koji teži da obezbedi visok nivo joga prakse kod nas. U Srbiji je joga priznata od strane Ministarstva sporta kao grana sporta, a u Ministarstvu zdravlja pripada oblasti tradicionalne medicine. Joga savez Srbije je član Sportskog saveza Srbije, kao i Evropske i Međunarodne joga federacije.

Joga

Prof. Dr Predrag Nikić (predsednik Joga saveza Srbije): Joga je metod samorazvoja koji datira od pre 3.500 godina. Prostornu i vremensku univerzalnost duguje nenametljivoj filozofiji koja je prati. Joga se ne nadmeće, ne nameće, ne naređuje, ne insistira. Prisutna je kao mogućnost – namenjena samo onima koji žele blagodeti njenog praktikovanja. U korenu reči joga otkriva se njena priroda – sjediniti ili učiniti celovitim naše biće